Unveiled

Francine Rivers är en populär kristen författare från USA. Hon har skrivit en serie böcker om kvinnor i Jesu släktträd. Jag har läst den första, Unveiled, som handlar om Tamar, en flicka som blir bortgift med Er, son till Juda.

Av: Rivers, Francine
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2000
Låna
Er beskrivs som ond och han dör tidigt. Tamar blir då enligt sedvänjan omgift med mellanbrodern Onan, som gärna roar sig med henne men ser till att det inte blir barn. Tamar blir arg och förtvivlad för hon behöver få barn för sin säkerhet och värdighet. Även Onan dör. Istället för att få den yngste brodern till make skickas Tamar hem.
 
Efter att hennes svärmor dött lyckas Tamar dock genom list bli med barn med sin svärfar. Men hur ska hon klara sig innan hon lyckas avslöja på ett lämpligt sätt vem som är fadern?
 
Francine Rivers har lyckats att på 130 sidor ge liv och bakgrund till berättelsen. Hon har låtit sin Tamar vara en modig, idealistisk ung kvinna med intresse för hebreisk monoteism. Kanske alltför idealistisk, kan man tycka.
 
Andra böcker i Rivers Lineage of Grace-serie handlar om Rahab i Jeriko, Rut, Batseba och Maria, Jesu mor. De finns för närvarande inte att låna på något av biblioteken i Umeåregionen.
 
Andra bra romaner om bibliska kvinnor är Bat Seba av Torgny Lindgren och Marias barn av Cecil Bødker.

Kejsaren

Av: Iggulden, Conn Tipsat av: Karin Gulliksson

Kejsaren är en serie av Conn Iggulden på fyra böcker. De handlar om Gajus Julius Ceasar men är inte helt historiskt korrekta, det är ju ändå ett skönlitterärt verk.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Emma Ingelsson Alkbring den 14 maj 2008