Undret

Auggie tycker att alla stirrar på honom eftersom hans ansikte är missbildat. I femte klass ska han för första gången gå i en vanlig skola. Det blir inte lätt.

Av: Palacio, R. J
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2013
Låna

August Pullman, kallad Auggie, är tio år gammal. När han föddes trodde ingen att han skulle överleva. Han föddes med ett missbildat ansikte och har opererats hur många gånger som helst.

Så fort han går ut tycker Auggie att folk tittar och pekar på honom. Han har inte gått i vanlig skola, utan hans mamma har undervisat honom hemma. Hon, pappa och storasyster vill naturligtvis skydda Auggie så gott det går, men samtidigt göra honom stark.

Ny skola

När Auggie ska börja femman bestämmer föräldrarna att han ska gå i en vanlig klass i en vanlig skola. Mamman är lika nervös som Auggie när han går dit på besök. Han blir visad runt på skolan av tre andra elever och det går ganska bra.

Auggie vill naturligtvis vara som alla andra, men det är inte helt lätt.

Undret handlar mycket om att vara sig själv, att få vara den du är, och om vänskap som kan vara både lätt och svårt. I boken är det inte bara Auggie som berättar utan även hans syster, hennes pojkvän och några av klasskamraterna.