Under en vit himmel

Människan har påverkat miljön jordens miljö de senaste århundradena på ett sätt som saknar motstycke.

Omledning av floder, konstbevattning, inplanterade arter och den allt överskuggande globala uppvärmningen. På olika sätt har människan försökt tygla naturen och använda dess resurser i sina egna syften. Vissa mer rimliga än andra. Förändringarna har gett avsedda resultat, men också fått många oavsiktliga konsekvenser. 

Sjunkande landområden och hotade arter

För att undvika översvämningar i Louisiana har Mississippi försetts med höga, kilometerlånga skyddsvallar. Floden som tidigare spritt sitt sediment över de södra delarna av delstaten kan inte längre göra det, vilket medför att stora landområden sjunker i havet.

I Australien har den på 1930-talet inplanterade agapaddan fått en invasiv spridning. Förhoppningen var att den skulle äta skalbaggar som ställde till det på sockerrörsplanteringar. Det gjorde den inte, men den äter mycket annat i sin väg och förgiftar de djur som försöker äta den. 

Journalisten och författaren Elizabeth Kolbert reser till de stora sjöarna i USA, längs Mississippifloden, till Hawaii, Island, Australien och till Death Valley för att undersöka konsekvenser av mänsklig påverkan på planetens ekosystem och försöken att komma till rätta med en del av problemen vi skapat. 

Möter forskare

Hon möter forskare som försöker genförändra korallrev så att de ska klara av uppvärmda hav, andra som undersöker möjligheterna att lagra koldioxid i berg eller skjuta upp konstgjorda partiklar i stratosfären med syftet att reflektera solljuset och därmed minska uppvärmningen. Under en vit himmel innehåller en rad fascinerande, och kostsamma, exempel på människans försök att motverka sin inverkan på planeten.  

Att på konstgjord väg försöka lösa de problem som människan skapat genom att på konstgjord väg påverka naturen. Vad skulle kunna gå fel? Frågan är såklart retorisk. 

Under en vit himmel är intressant och tar upp frågor som rör en rad naturvetenskapliga fält. Elizabeth Kolberts research är gedigen och hon källhänvisar sina fakta. Jag önskar att känslan efter avslutad läsning vore mer positiv, men när det kommer till människans påverkan på naturen är jag rädd att det inte finns något lyckligt slut. 

Relaterade titlar

 1. Den obeboeliga planeten

  Av: Wallace-Wells, David
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Miljöfrågor och Naturskydd
  Finns som: Bok
 2. Det sjätte utdöendet

  Undertitel: om arternas död i människans tidsålder
  Av: Kolbert, Elizabeth
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Utvecklingslära och genetik
  Finns som: Bok
 3. Så undviker vi klimatkatastrofen

  Undertitel: lösningarna vi har och genombrotten vi behöver
  Av: Gates, Bill
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Miljöfrågor och Naturskydd
  Finns som: Bok