Under ägget

Morfars sista ord till Theo är en mystisk uppmaning. Hon ska leta under ägget, efter ett brev och en skatt. Det blir början på ett nästan osannolikt äventyr.

Av: Fitzgerald, Laura Marx
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2014
Låna

Theo Tenpenny bor med sin halvgalna mamma och sin älskade morfar i ett förfallet hus i New York. Mamma är besatt av matematiska formler och dyra tesorter, morfar Jack är konstnär. De har inte mycket pengar men ett bra liv tillsammans.

Morfars sista ord

En dag på väg hem möts Theo av ambulans, polis och tutande bilar. På marken ligger morfar Jack i en blodpöl. Hans ögon är dimmiga och han viskar till Theo att titta under ägget, innan det är för sent. Där ska finnas ett brev och en skatt.

De orden ska förändra Theos liv. Under ägget, orden maler i hennes huvud. Är det hedersägget han menar, det som hon hämtar hos hönsen varje morgon och ställer nedanför tavlan som morfar målat. Tavlan med ett ägg som svävar i rymden. Men nej, under hedersägget hittar Theo ingenting.

Kanske var morfar bara förvirrad just innan han dog. Men varje kväll undersöker Theo ändå tavlan med ägget, utan resultat. Den är olik morfars andra tavlor, med ram och mycket tyngre. Något skumt är det.

En äventyrlig historia

Tillsammans med nya kompisen Bodhi nystar Theo upp historien om morfar, om renässanskonstnären Rafael, om kriget, om monumentmännen, om konstsamlande nazister, om Hitler och om Inez Katz.

Det här är en osannolikt sannolik historia som håller hela vägen! En äventyrlig och intressant berättelse. Jag är så glad att jag läste den!

P. S. När du har läst boken kan du besöka författarens webbsida (som är på engelska) så får du mer att fundera på. D. S.

Lydias hemlighet

Av: Zetterholm, Finn Tipsat av: Olivia Holm Isaksson

En bok för dig som gillar lite djupare böcker och tycker att konst och konstnärer är intressanta.