Unaccustomed earth

Berättelserna i Unaccustomed Earth handlar om indiska invandrare i USA och deras barn, hur man hanterar kulturkrockar mellan de olika samhällena och hur barnen bryter sig loss från sina rötter.

Lahiri skildrar skickligt rotlöshetens villkor för människor som lever mellan två världar, men lyckas göra det allmänglitigt så att alla vi som varit vilsna någon gång kan känna igen oss.
 
Språket är enkelt och klart. Berättelserna kan vid en första anblick te sig odramatiska, men under ytan döljer sig bråddjup av spänningar.

Titelnovellen handlar om gravida Ruma som nyligen flyttat till Seattle med amerikanske maken och lille sonen. Hon sörjer sin mor som dött i cancer och brottas med tanken att bjuda in sin far att bo hos dem, en självklarhet enligt den indiska traditionen. Han hälsar på dem en vecka och skapar snabbt en god relation med sonen, och hon frågar honom till slut om han vill komma och bo hos dem. Vad hon inte vet är att han har en ny kvinna i sitt liv och att han inte alls längtar tillbaka till familjelivets alla sidor.
 
Lahiri beskriver skickligt familjelivets hemligheter och detaljer. Som att Rumas pappa planterar hennes mors favoritväxter i hennes trädgård och hon inser att det var en sida hon inte kände till hos sin mor. Eller när hon inser att hennes sons relation med fadern kan bli, eller redan är, så mycket bättre än hennes egen.
 
Only Goodness handlar om hur det som börjar som en lek, att smussla med ölburkarna så att inte föräldrarna ser, slutar i tragik. Och om att inte vilja se det uppenbara, här att en älskad broder tappar greppet om såväl sitt drickande som livet i övrigt.
 
Varje novell erbjuder något speciellt, en hel värld av känslor och karaktärer som dröjer sig kvar. Jhumpa Lahiri skriver helt enkelt fantastiska noveller.

Kartor för vilsna älskande

Av: Aslam, Nadeem Tipsat av: Christina Landström

Ett familjedrama om pakistanska invandrare i England. En berättelse om hur traditionell islam krockar med det moderna västerländska sättet att leva.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Victoria Edman den 15 oktober 2008