Begränsad service på Umeås bibliotek

Stadsbiblioteket och de övriga folkbiblioteken i Umeå kommun öppnar igen tisdag 12 januari. Tills vidare stänger de senast klockan 18.00 på vardagar, och är stängda lördag och söndag.

Ikon föreställande en byggnad med platt tak och många fönster Bild: Heart Vector/Bigstock

Folkbiblioteken i Umeå kommun är nu öppna men med begränsad service och restriktioner i öppethållande och programverksamhet.

Inget helgöppet

Tills vidare är det som längst öppet till klockan 18 på vardagar, och inte alls på lördagar och söndagar. Öppettiderna varierar mellan biblioteken. Mer information hittar du på varje biblioteks egen sida. Information om när några bibliotek återigen har helgöppet kommer att läggas ut här på Minabibliotek.

Inga mötesplatser

Bibliotekens verksamhet fortsätter med samma restriktioner som i december 20202, före nedstängningen. Det innebär att biblioteken inte är några mötesplatser just nu. Gör ditt besök så kort som möjligt för att minska risken för smittspridning. Det går inte att sitta och studera eller arbeta på biblioteken för tillfället.

Inga program på biblioteken

All program- och gruppverksamhet på biblioteken i Umeå kommun är inställd till 17 mars. Det gäller till exempel sagostunder, språkcaféer och besök av skolklasser. Däremot ordnas en del program via digitala kanaler. I kalendern kan du se vad som är på gång.

Biblioteksbussen

För att kunna hålla avstånd får endast två besökare, eller en familj, vara i biblioteksbussen samtidigt. När biblioteksbussen besöker förskolor och skolor får endast pedagogerna komma till bussen.

Bakgrund

Biblioteken stängdes den 19 december 2020 utifrån regeringens rekommendationer. De öppnas nu åter utifrån att regeringen påtalat att biblioteken bedriver en viktig verksamhet bland annat genom att ge allmänheten möjlighet att använda internet och söka information.

Kontakt

Har du frågor går det bra att ringa till Umeå stadsbiblioteks servicetelefon vardagar mellan klockan 10 och 15, på telefonnummer 090-16 33 00

Mer information

 1. Fulla hyllor

  Har du böcker att hämta? Hjälp oss att få plats med allt reserverat material. Allt som aviserades innan stängningen står kvar till och med den 31 januari.

Nå oss

 1. Alla bibliotek

  Biblioteken, deras öppettider, adresser, kontaktuppgifter och annan användbar information.

Aktivitetskalender

 1. Språkcafé online

  Datum måndag 25 januari 17:00 - 18:00
  Plats Nordmalings bibliotek

  Vill du lära dig svenska? Eller träffa nya människor? Kanske både och?

 2. Digitalt boksnack

  Datum måndag 25 januari 18:30 - 19:30
  Plats Nordmalings bibliotek

  Vill du prata böcker och läsning med likasinnade?

 3. Digital bokcirkel

  Datum onsdag 27 januari 10:00 - 20:00
  Plats Bjurholms bibliotek

  Vi läser boken Bakvatten av Maria Broberg

 4. Digital lunchpoesi med Susanne Dahl

  Datum torsdag 28 januari 12:00 - 12:20
  Plats Grubbebiblioteket

  Under vintern och våren kommer lokala poeter till Grubbe för att läsa sina egna dikter. Du kan följa uppläsningarna på vår facebooksida. Vi sänder en gång i månaden kl 12.00 - 12.20

 5. Läseklubben Balsam online

  Datum torsdag 28 januari 15:45 - 16:45
  Plats Umedalens bibliotek

  Går du i årskurs 4-7? Häng med i Läseklubben Balsam på Umedalens bibliotek, nu online.

Visa fler arrangemang...