Umeå stadsbibliotek en trygg plats

I berättelser som samlats in om fysiska platser i Umeå har biblioteket ansetts vara tryggt.

Bild på tre kvinnor framför en bokhylla, två av dem håller upp ett diplom. Foto: Anna Sahlén

Bild på tre kvinnor framför en bokhylla, två av dem håller upp ett diplom. Foto: Anna Sahlén
Rättighetscentrum Västerbotten samlar i sitt projekt "Rättighetsvandring" in berättelser från människor och organisationer. Syftet är att kartlägga fysiska platser i Umeå och lyfta dem som upplevs trygga och inte diskriminerande. 

Fick diplom

Åsa Grenholm och Tove Liliequist på Umeå stadsbibliotek tog i maj 2020 tacksamt emot ett diplom från Rättighetscentrums Sarah Forsman för det arbetet som bibliotekets personal gör för att skapa en trygg mötesplats för unga och äldre. 

– Jag tror att Umeåborna upplever stadsbiblioteket som en oas dit de är välkomna utan att behöva prestera eller betala. Här är toleransen för människors olikheter stor. Bibliotekspersonalen är trygga i sin värdegrund och sin kompetens och det tror jag också sprider lugn och trygghet ut mot besökarna, säger Åsa Grenholm som är en av enhetscheferna på Umeå stadsbibliotek. 

Bland de berättelser som Rättighetscentrum samlat in finns till exempel denna:

“Så länge man beter sig bra så spelar ingenting annat roll på bibblan, personalen är alltid redo att hjälpa till och kan verkligen plocka ut böcker som passar ens ålder och smak.”

Läs fler berättelser om trygga och otrygga platser i Umeå på webbplatsen Rättighetsvandring.

Bild på ett diplom med texten Trygg plats och en motivering.

Ämnesord

den 19 mars 2020