Udda

Ett välskrivet relationsdrama om det fullkomligt normala i att vara annorlunda.

Av: Lövestam, Sara
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2009
Låna

Berättelsen i Sara Lövestams debutroman kretsar kring Martin, Paula och Lelle, tre människor som av olika anledningar avviker från gängse normalitetsnorm.

Tre udda karaktärer

Butikschefen Martin har en fetisch för amputerade kvinnor och attraheras ohjälpligt av det osymmetriska, ofullständiga. När han genom Internet lär känna Paula, en språkforskare med skevt ansikte och endast en stump till ben, tycks hans drömmar med ens vara inom räckhåll.

Paula å sin sida vill helst bli lämnad ifred med sina partikelverb och slippa alla typer av uppmärksamhet riktad mot sitt handikapp. Hon är inte intresserad av någon uppvaktning. Inte heller är hon vidare intresserad av att konfronteras med svenskaläraren Lelle, en lesbisk casanova som inte skäms för att öppet diskutera sin och andras sexualitet som andra talar om vädret.

Olikheter och regelrätta personlighetskrockar till trots kommer de tre successivt allt närmare varandra. Frågan är bara vad tre medelålders kvinnor på en kemtvätt i Sveg har med det hela att göra?

En bok att sträckläsa

Udda är en sann sträckläsningsbok, skriven på ett härligt kreativt språk och full av fascinerande karaktärer och överraskande förvecklingar. Jag slukade den girigt på två kvällar.

 

Tillbaka till henne

Av: Lövestam, Sara Tipsat av: Annika Winning

Fyra föremål, till synes utan samband med varandra, hamnar plötsligt i Hannas ägo. De blir en länk mellan Hanna i det nutida Stockholm och Signe, folkskollärarinna i Tierp i början av 1900-talet.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Linnea Sandberg den 23 december 2011