Tystnad tagning

Henry har under hela sin uppväxt fått höra hur underbar och modig hans pappa var. Men allt är inte som det verkar vara.

Tystnad, tagning är den senaste av en rad bra romaner av Michelle Magorian, författaren till böcker som Godnatt mister Tom, En liten kärlekssång och Hemlängtan. Mina förväntningar på den här boken var skyhöga eftersom att jag läst och älskat hennes tidigare böcker. Och inte blir jag besviken den här gången heller.

Allt är inte som det verkar vara

Året är 1949 och huvudkaraktären är en 14-årig pojke vid namn Henry som älskar att gå på bio. Han bor i södra Storbritannien med sin mamma, farmor, styvpappa och halvsyster. Henrys riktiga pappa dog under andra världskriget och Henry har under hela sin uppväxt fått höra hur underbar och modig hans pappa var, främst från sin farmor. Men allt är inte alltid som det verkar vara.

En dag möter Henry Mrs Beaumont utanför en av biograferna i staden och hon kommer att spela en stor roll i hans liv.

Ändrar synvinkel

Dramat som utspelar sig mellan Henry, hans mamma och farmodern är väldigt speciellt och Michelle Magorian skildrar det på ett bra sätt. I början har författaren vinklat det åt ett håll men ju längre du kommer i handlingen så vrids det sakta men säkert åt ett annat håll.

Egentligen är boken ganska förutsägbar, i de flesta fall så förstår jag vad som kommer att hända innan det händer men trots det så är den otroligt spännande! Michelle Magorians stil har jämförts med Charles Dickens eftersom båda vet exakt hur de ska fånga en läsare.


 

Hemlängtan

Av: Magorian, Michelle Tipsat av: Sanne Waldner Isaksson

Rusty kommer hem från USA efter att ha varit evakuerad under kriget, i fem år. Hennes mamma är inte alls som Rusty minns henne, inte England heller. Inget är sig likt.

En liten kärlekssång

Av: Magorian, Michelle Tipsat av: Sanne Waldner Isaksson

Boken handlar om den perfekta systern Diana och den mer normala systern Rose. I hela sitt liv har Rose betraktat sig själv som den fula ankungen och det skulle hon nog fortsatt med - om inte det som hände faktiskt hände.

Godnatt Mister Tom

Av: Magorian, Michelle Tipsat av: Sanne Waldner Isaksson

En liten kille evakueras ut på landet, tillsammans med en klunga andra barn. Kriget mellan England och Tyskland rasar skoningslöst och London är ett farligt ställe att vistas på. Av säkerhetsskäl flyttas barn därifrån.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Paula Sundqvist den 17 april 2011