Två kryptiska internet-pussel

"Hej. Vi letar efter högintelligenta individer. För att hitta dem, har vi utvecklat ett test. Det finns ett dolt meddelande i den här bilden." Så presenteras en av internets största gåtor.

Så lätt löser du inte den här gåtan!
Av en ren slump råkade jag bläddra i en svensk tidskrift, Icon magazine 2/2016, och möttes av ett reportage om Joel Eriksson, it-geni och säkerhetsexpert. En dag såg han ett meddelande i ett forum han brukade besöka. Avsändaren av bilden kallade sig Cicada 3301. Det var början på en lång katt- och råttalek, som fortfarande pågår.

Utvecklas fortfarande

Idag, fyra år efter den ursprungliga bilden, är gåtorna om avsikten och avsändaren fortfarande olösta. Lager på lager har lagts till, gåtor och ledtrådar har placerats ut, både i den fysiska miljön likväl som på svårtillgängliga webbplatser på det som kallas Deep web, den djupa webben. Joel Eriksson är en av de få som har kunnat följa de utlagda gåtorna, men har idag lagt ner jakten, i alla fall för tillfället.

Intervjun med Joel Eriksson är mycket intressant. Han hyser den största beundran för den eller de som skapat gåtan. Allting är logiskt, konsekvent och mycket avancerat. Han säger att han fått nog, men kan inte låta bli att spekulera när nästa meddelande från gåtans skapare ska dyka upp. Sök efter "Cicada 3301" på webben, det är som att glänta på dörren till ett jättemysterium.

Ett svenskt pussel 

Boxen av Johan Åhlén, en skärmdump
När jag läste in mig litegrann för att skriva om detta, så råkade jag snubbla över ett annat internetpussel: Boxen. Det är inte lika mystifierande, och är skapad av svensken Johan Åhlen. Denna gåta kräver också problemlösningsförmåga, fantasi och IT-kunskaper utöver det vanliga. En rolig gemensam nämnare med Cicada 3301 är att den förste som gick i mål med Boxen är samma Joel Eriksson som nämns ovan.

Några råd på vägen

Det är verkligen inte lätt detta, men ge inte upp utan kamp! Själv har jag redan fastnat på fråga fyra, men börjar förstå hur den ska lösas. Kom ihåg, det handlar inte om att gissa ord, utan varje fråga har ett logiskt spår att följa. Goda IT-kunskaper verkar vara en nödvändighet för att lyckas.

Nog ordat, det är väl bara att köra igång! Börja förslagsvis med nivå 1 på gamla Boxen.

Och kör man fast så finns Boxens Facebooksida och även lite annan hjälp, för den som kan leta.

Text: Mats Enarsson, Umeå kultur

 

Lär dig hitta i den djupa webben

Skrivet av: Ingrid Magnusson

En vanlig sökning i någon av dagens stora sökmotorer missar en stor del av all information på internet. Resten finns i den djupa webben, också kallad internets vallgravar.

Ready player one

Av: Cline, Ernest Tipsat av: Dehbroa Lindberg

Wade Watts spends most of his life online. In his in-game search for a late game developer's wealth, he finds new friends and new mortal enemies. The search even takes him outside, into the real world.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Mats Enarsson den 9 september 2016