Tvåändsstickning

Lär dig sticka varmt och hållbart med en traditionell stickteknik.

Begreppet tvåändsstickning, eller tvåändstickning som det ibland stavas, är relativt nytt men tekniken har varit känd i många hundra år. I folkmun sade man att man ”stickade med två ändar” och resultatet blev liksom nu ett slitstarkt, varmt och stadigt plagg.

Instruktioner och mönster

Som den andra personen i Sverige att ta emot ett mästarbrev i stickning har Karin Kahnlund verkligen rätt att titulera sig ”mästerstickare”. Hennes bidrag till serien "Hemslöjdens teknikhäften" genomsyras av viljan att föra den svenska sticktraditionen vidare.

Denna långsamma stickteknik lärs ut med tydliga illustrationer från mitten av häftet, medan mönstren kommer först. Detta är lite lurigt kan man tycka, men om man hoppar lite fram och åter bör inte detta vara en omöjlighet att klura ut.

Finaste vanten

Finaste vanten i häftet är den röda kragvante som dekoreras med påsöm och gaffelfrans från häftet Påsöm i samma serie. Vanten är gjord efter en äldre modell från Dala-Floda stickad på 1870-talet. I övrigt innehåller häftet ett grundmönster för barn och vuxna i femton varianter med bland annat grafiska mönster och vackra ytstrukturer.

Som sagt, ingen snabb stickmetod men väl värd att lära sig om man vill sticka varmt, hållbart och traditionellt.

 

Våra texter

  1. Rätt ska vara rät – eller tvärtom

    Artikel Skrivet av: Maud Sandström

    Maud Sandström, bibliotekarie på Umeå stadsbibliotek, delar med sig av räta och aviga stickbekännelser från förr till idag.

  2. Lappa

    Tips Av: Evans, Katarina Tipsat av: Maud Sandström

    Fokus i den här boken ligger på tygbitar som lagningsmaterial. Du får också lära dig vilka sömmar som passar till vilken sorts lagning och hur två gamla favoritplagg kan bli till ett nytt plagg.

  3. Stoppa

    Tips Av: Evans, Katarina Tipsat av: Maud Sandström

    Den här boken handlar inte om att stoppa strumpor på ett osynligt sätt. Här blir stoppandet dekor och kan lyfta tråkgrå trikå till nya höjder.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maud Sandström den 18 december 2019