Tutankhamon

Dick Harrison gör en exposé över tiden kring äldre bronsålder med utgångspunkt i Tutankhamons grav och det forntida Egypten.

Med tanke på titeln tänker man sig att denna bok har skärpan helt fokuserad på Tutankhamon, men så är inte fallet. Denna bok är mer än bara innehållet i en forntida grav. Dick Harrison beskriver med klarhet och en smittande entusiasm många vinklar och vrår i den tid då Tutankhamon och hans föregångare på den egyptiska tronen verkade.

Spännande tid

Tutankhamon och Egypten blir en utgångspunkt i en vidare berättelse om denna spännande tid i Främre Orienten och Europa. Harrison avhandlar myter, legender och den mångfacetterade polyteistiska egyptiska religionen. Han beskriver karaktären på de många egyptiska gudarna, Moses uttåg ur Egypten, legenden om trojanska kriget, och mycket däröver.

Utgrävningen av graven 1922 av Howard Carter sätts också in i sitt samhälleliga sammanhang där vurmandet för Egypten och dess forntid satte avtryck inte bara i vetenskapen, utan också i kulturen i form av skräckromantiska filmer och böcker om bland annat mumier och gamla egyptiska förbannelser.

En allmänbildande och skarp bok som jag starkt rekommenderar, inte minst till den som har ett intresse för historia.

Fler tips

 1. Jag vill sätta världen i rörelse

  Av: Palm, Anna-Karin Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

  Biografin över en av våra största författare är ett äventyr och en läsupplevelse. Den skildrar inte bara Selma Lagerlöfs liv och författarframgångar utan ger också en inblick i hennes samtid och vår historia.

 2. Historiebok för kakälskare

  Av: Harrison, Dick Tipsat av: Petra Mörtvik

  I denna ovanliga bakbok får läsaren följa bakverkens historia ända från antikens något bristfälliga recept till dagens enorma utbud.

 3. Tutankhamun

  Av: Drake, Nick Tipsat av: Mats Enarsson

  Kriminaldrama i egyptisk forntid.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Jesper Salander den 31 maj 2021