Tusen strålande solar

Khaled Hosseini ger en inblick i vardagslivet i Afghanistan när han skildrar två kvinnors livsöden och deras vänskap.

Mariam växer upp i Herat i Afghanistan i en liten lerhydda med sin mamma Nana. De lever ett stillsamt liv med små krav. Mariam är ganska ovetande om omvärlden, till dess olyckliga omständigheter för henne in i ett arrangerat äktenskap med en betydligt äldre man i Kabul.

Mariam finner sig olyckligt tillrätta i sitt nya liv som kantas av prövningar och hustrumisshandel. 
 

Livsavgörande vänskap

 I ett grannhus i Kabul växer Laila upp i ett liberalt hem med en pappa som är lärare och en mamma som är politiskt engagerad. Hennes två bröder drar ut i krig och oroligheterna i landet skapar sprickor i familjen. När kriget kommer till Kabul slås Lailas värld i spillror.

Ödet för de båda kvinnornas samman och deras sorger blir grunden till en trevande men stark vänskap som påverkar deras liv för alltid. Tusen strålande solar är en välskriven och lättläst dramaskildring. 

Khaled Hosseini som tidigare författat den bästsäljande Flyga Drake har med Tusen strålande solar skrivit ännu en bok som skildrar livsöden i det konfliktdrabbade Afghanistan. Han skildrar och levandegör en kultur och låter oss se människorna bakom rubrikerna. Karaktärerna är kanske en aning grunda, men det bidrar å andra sidan till lättillgängligheten.

Flyga drake

Av: Hosseini, Khaled Tipsat av: Ing-Britt Olofsson

En skildring av två pojkars uppväxt i Afghanistan på 1970- och 80-talet - och en bok som man sträckläser från pärm till pärm.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 29 juni 2009