Tusen stjärnors ö

Tigris födelsedag är alltid sorglig. Mamma dog på samma dag. När Tigris hittar en låda med mammas namn på öppnas en helt ny värld.

Tigris fyller snart år men det är inget hon längtar till. 22 december är inte bara Tigris födelsedag utan också dagen när hennes mamma Lyra dog. Tillsammans med pappa och farmor har Tigris just flyttat. Inte för att de ville men för att komma ifrån alla små spår av Tigris mamma som fanns i den gamla lägenheten.

En hemsk födelsedag

Farmor slänger ut tv:n och skaffar ett akvarium istället. Hon tycker det blir trevligare. Farmor älskar trevliga saker, som favoritgodiset filidutter, gulliga katter,och korsord. Och såklart Tigrisaki, som är hennes smeknamn på Tigris.

Födelsedagen blir värre än Tigris trott, med ännu ett mjukisdjur i present av pappa. På 11-årsdagen! Sedan blir det besök på kyrkogården i vanlig ordning.

En märklig kartong

Någon dag senare hittar Tigris en märklig låda bland de ouppackade flyttkartongerna. Lyras saker står det på den. Tigris tar den till sitt rum, kryper ner i den och somnar.

När hon vaknar är hon på Tusen stjärnors ö! Där träffar hon Ariann med sina sånger och underbara Leo med sina molnfår. På ön finns också Skuggan som släcker alla stjärnor som ger ön liv. Den livsfarliga Förstenade skogen var dit Tigris mamma gick och sedan försvann.

Tusen stjärnors ö är en härligt känslosam äventyrsberättelse om vänskap, sorg och saknad. Boken är lite sorglig men också nervkittlande. Passar jättebra att läsa själv, men också som högläsningsbok.

Läs också

 1. Ingo - en värld under ytan

  Av: Dunmore, Helen Tipsat av: Anna Croné

  Det salta havet piskar och brusar. Det skrämmer och lockar. Ingo är en saga om sjöjungfrur och havsfolk, så vacker och spännande att du tappar andan!

 1. Bläckhjärta

  Av: Funke, Cornelia
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Tysk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 4 september 2019