Tusen gånger starkare

Signes klass regeras av ett stökigt gäng killar. När den nya tjejen Saga börjar göra som de gör, får hon först stöd av lärarna och de andra tjejerna - så stark hon är. Men efter ett tag förändras klassen och Saga ses till slut som ett hot.

Signe går i nian. Hon som tidigare var glad och spontan, ser nu sig själv som en parentes. Klassen styrs helt av ett stökigt killgäng. Deras negativa mönster påverkar alla. Då dyker Saga upp, en tjej som är tusen gånger starkare än alla Signe känner.

En annorlunda tjej

Saga är olik de andra tjejerna i klassen och alla fascineras av henne. Hon har levt i olika kulturer runt om i världen. Saga tar för sig och står upp för vad hon tycker och känner. När killarna skriker svar rätt ut börjar Saga göra likadant.

I början uppmuntrar lärarna henne, tycker att hon är en stark tjej som tar för sig. Ett bra exempel för de andra tjejerna.

Att ta plats

Saga ser sig inte som en stark tjej, men som jämlik killarna. Alla måste få ta plats, tjej som kille. Efter ett tag slutar tjejerna i klassen vara tysta och snälla. De vill ockå ta plats, precis som killarna.

Efter ett tag börjar Saga bli obekväm för lärarna, hon förändrar mönstret i klassen. Saga uppfattas som ett hot, inte bara av lärarna och killarna, utan till slut också av tjejerna.

Tusen gånger starkare är en mycket stark berättelse som sätter igång många tankar.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Susanne Midebjörk den 30 januari 2011