Ture Sventon i öknen

Ture Sventons favoritsysselsättning är att äta temlor från Rotas konditori. Det är landets enda konditori som har temlor året runt.

Du kanske har förstått att Ture inte kan säga s. Egentligen heter han Sture Svensson, och temlor är naturligtvis semlor.

Tures medhjälpare heter herr Omar och av honom köper Ture Sventon en flygande matta. Den flygande mattan kommer ofta till användning i böckerna om den semmelälskande detektiven.

Det finns nio böcker om Ture Sventon. Den första boken, Ture Sventon privatdetektiv, skrev Åke Holmberg 1948.

Ture Sventon i öknen

I Ture Sventon i öknen kommer ett brev ifrån gode vännen herr Omar i Arabiska öknen. Ture behöver semester och bestämmer sig för att åka dit och hälsa på.

För att kunna ta med sig sina temlor till öknen behöver Ture Sventon ett kylskåp. Gärna ett som går att bära. Han vänder sig till ingenjören Herr Hjortron. Herr Hjortron har precis konstruerat Nordpolen, ett litet kylskåp som kan kyla mer mat än man tror. Kylskåpet kan nämligen förminska maten till minimål.

Innan avfärd till öknen blir kylskåpet med alla temlorna stulet. Tjuven blir sedd då han kliver på ett flygplan i Arabiska öknen. Flygplanet störtar och Ture Sventon reser med sin flygande matta till herr Omar för att ta reda på vad som har hänt. Han får av en händelse även med sig ett av barnen Hjortron.

 

Ture Sventon i London

Av: Holmberg, Åke Tipsat av: Victoria Edman

"Det är Sventon, som är ute på spaning. Han har några perenna växter under armen, men man känner genast igen honom på hans knivskarpa profil."

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Ingrid Magnusson den 20 mars 2011