Trust

En roman i flera lager om ett omtalat par i New York.

Av: Díaz, Hernán
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2022
Låna

Genom fyra delar växer en berättelse fram om ett inflytelserikt par i New York, under 1900-talets första hälft. Benjamin Rask tillhör en släkt som varit framgångsrika ekonomiskt. Helen Brevoorts familj har inte längre pengarna, men däremot ett anrikt namn med vidhäftande historia.

Mystiken vädras ut

Helen växer upp med en excentrisk far och en social men komplicerad mor. Helen utbildas hemma och under familjens resor i Europa; det blir en ganska okonventionell skolning.

Benjamin gör stora vinster på den amerikanska marknaden, inte ens under den stora börskraschen 1929 drabbas han särskilt hårt. Tvärtom börjar ryktena florera att han dragit nytta av den, kanske till och med orsakat den. 

Efter att paret gift sig bor de i ett hus på Upper east side i New York. Då ingen av dem är en del av den sociala scenen framstår de som gåtfulla skuggestalter med en tillvaro höljd i dunkel. Huset står sedan stängt under många år och ruvar på sin berättelse, men nu ska dörren äntligen öppnas upp.

Trust är en roman om byter riktning och perspektiv på ett kreativt sätt och erbjuder en fin läsupplevelse i jakten på klarhet. På svenska heter boken Egendom

Fler tips

 1. En fruktansvärd grönska

  Av: Labatut, Benjamín Tipsat av: Anna Sahlén

  En roman om fysikens bokstavliga och bildliga mörker.

 2. The miniaturist

  Av: Burton, Jessie Tipsat av: Anna Sahlén

  Nella får en modell av sitt nya hus i bröllopsgåva och miniatyrerna hon ställer in där är märkvärdigt verklighetstrogna.

 3. The Goldfinch

  Av: Tartt, Donna Tipsat av: Anna Sahlén

  En berättelse om kärleken till människor och ting och hur hela vår existens sätts på spel när det vi älskar tas ifrån oss.