Treo, Enis & en till

Vardag och rutiner är så vanligt och trist, tycker Treo. Vilken överraskning när kompisen Enis plötsligt sprallar till det och allt blir ovanligt kul. Eller vänta, är det verkligen Enis?

På Enahandavägen är det tisdag för tjugosjunde gången i år. Zebrorna Enis och Treo gör som de brukar. De sitter vid samma bord som vanligt, dricker samma gamla te och äter likadana smörgåsar som varje vanlig vardag.

Enis myser och nynnar. Treo muttrar och slamrar. Han vill inte göra samma gamla vanliga. När Enis går för att köpa skorpor klampar Treo till sängen. Han tänker på hur trist och vanligt allting är. Då hörs ett mystiskt ljud från garderoben och ut skuttar en helt annan slags Enis. En bus-och-sprall-Enis.

En ovanlig och tokig dag

Det här blir en rolig dag. De leker inte-nudda-golv, de sprallar runt och provar kläder, krånglar till varje liten sak. De målar på huset och klättrar upp på taket. Allt är så ovanligt kul och tramsigt.

Efter ett tag kurrar det i Treos mage och han längtar efter helt vanligt fika. Typiskt att Enis inte ens har hunnit handla de goda skorporna.

En oväntad avslutning

Slutet på historien är både lite oväntat och skönt. Det går att andas ut efter alla lekar och ta det lite lugnt och ha det alldeles vanligt igen. Nästan. Minus heter den nya kompisen och tack och lov är Enis alldeles som vanligt.

Berättelsens tema med rutiner och tristess är välkänt. Att hoppa över skaklarna i ett rutinförhållande är inte heller helt ovanligt. Det ovanliga är att inte ens märka vem du hoppar runt med.

En bok att läsa många gånger

Maria Nilsson Thore står för bild och text. Hon har verkligen utnyttjat bilderbokens unika möjligheter genom att använd färg och form på hela uppslagen. Det finns inte en vit fläck, texten är placerad inne i bilderna på ett fiffigt sätt. Formen och ränderna förstärker och ger uttryck både för tristessen och så småningom för fläkten. Zebrorna är vackra och roliga.

Treo, Enis & en till är en bok att läsa om och om igen för här finns det mycket att upptäcka, både i orden och bilderna. Den sparsmakade texten är njutbar och manar till eftertänksamhet. Bilderna förmedlar stämningen och känslan av att det ibland kan vara riktigt kul att ha tråkigt.

Bockarna Bruse på badhuset

Av: Rørvik, Bjørn F Tipsat av: Annika Edlund

Nu har vi fått en badhusvariant av den välkända sagan om Bockarna Bruse. Den är lite crazy, lite knäpp, men helt superduper. Jag gillar den verkligen.

Nutte Nervös

Av: Watt, Mélanie Tipsat av: Åsa Zetterström

Det är inte lätt att vara rädd för allt okänt. Nutte Nervös försöker undvika allt läskigt genom att stanna i sitt träd och följa ett strikt dags-schema. Naturligtvis händer en dag något som inte var planerat.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 30 december 2013