Transformer

I mars 2012 fyller Lou Reed 70 år. Då är det snart 40 år sedan han släppte sitt framgångsrika album Transformer.

Lou Reed hade redan gjort sig odödlig genom sin banbrytande musik i Velvet Underground när han skapade Transformer, sin andra soloskiva. Han hade slagit sig samman med David Bowie och Mick Ronson för att utföra arbetet.

Tidstypiska ingredienser

Framgången med albumet blev stor, men då innehåller det också några av Lou Reeds mest kända låtar, "Walk on the Wild Side" och "Satellite of Love". David Bowie och Mick Ronson satte riktningen genom att tydligt prägla produktionen med tidstypiska glamrocksingredienser och körer där David Bowies röst gärna fick lysa igenom.

Lou Reed har aldrig varit någon storartad sångare utan pratsjunger med fraseringar som du känner igen var som helst när du en gång har hört dem. Men en innerlig, personlig röst är i alla lägen bättre än en perfekt "autotunad" dito.

Mina personliga favoriter på skivan är den skeva skapelsen "New York Telephone Conversation" och så klart "Perfect Day", i mitt tycke en av de bästa kärlekslåtar som gjorts.

Albumet Transformer är en viktig beståndsdel i min skivsamling och den gör att jag kan förlåta Lou Reed ett och annat snedsteg med avdankade hårdrocksband.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anette Lindström den 6 mars 2012