Trainspotting

Varför ska man bekymra sig om jobb, bostad, familj, hälsa eller sin framtid över huvud taget när man istället kan hänga med polarna och ägna sig åt att injicera heroin?

Renton har valt att leva ett oansvarigt liv som i stort sett går ut på att missbruka droger, se på fotboll, gå på puben och diskutera Sean Connerys filmkarriär med kompisarna Spud, Sick Boy och Begbie. Då och då bestämmer han sig för att lägga av med heroinet, men avvänjningsförsöken brukar misslyckas trots att han förbereder sig noga.

Säregen berättarstil

Renton, spelad av Ewan McGregor, är filmens berättarröst och vi får följa honom genom vått och torrt. Hans fokus och mål växlar, men han är ständigt entusiastisk. Ända tills han tvingas börja ta ansvar.
 
Trainspotting är en dramakomedi med säregen berättarstil. Den innehåller svart humor och några mycket roliga scener, till exempel den där Spud vaknar upp hemma hos sin flickväns familj och har råkat ut för en liten "olycka" i sängen under natten. Eller när Renton tvingas uppsöka Skottlands äckligaste toalett.
Filmen har fått en del kritik för att den förhärligar droger, och visst är det snyggt filmat, men det är ingen vacker bild vi får se.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Robert Rösth den 13 april 2007