Trädgårdens glasade rum

Glasade rum förlänger växtsäsongen. Peter Englander har skrivit en bok att bli glad och inspirerad av.

Peter Englander, känd programledare för Trädgårdstoppen och jurymedlem i SVT:s Trädgårdskampen har utkommit med ännu en bok, Trädgårdens glasade rum. ”Mannen som tog Medelhavet till Österlen” ger en fördjupad bild av olika typer av glasade rum där vi enligt honom själv kan retirera vid dåligt väder. Alla menar han, borde skaffa sig ett glasat rum för att möjliggöra en tidigare vår och längre höst. Det kräver förstås att du har en trädgård.

Instruktivt och inspirerande

Peter Englander ger många exempel för att du ska hitta den typ av glasade rum som passar just dig och din trädgård. Det finns bland mycket annat en instruktiv tabell där skillnaden mellan växthus, orangeri, uterum och vinterträdgård tydliggörs. Konstruktion, material, placering och mycket annat är kategoriserat.

Ett tecken på författarens humor är de två sista raderna i tabellen där ”Fia-spel” talar om vilka månader du kan spela i de olika glashusen, medan ”skodon” gör att du förstår att endast uterum och vinterträdgård är kompatibla med högklackat. Hans fokus på ljusinsläpp, ventilation och odling blir istället ett seriöst försök att koppla odlingsglädjen till uterummet.

Odlingsinspiration saknas nämligen inte heller i denna bok. Även nordbor kan odla växter från sydligare breddgrader bakom glas. Funktionalitet lyfts fram tillsammans med estetik och jag blir verkligen sugen att prova mer exotiska växter än tomater i kruka. Kiwi exempelvis, eller mandel. Det här är en bok att bli glad och inspirerad av, vare sig du har ett inglasat rum eller inte.

Våra texter

  1. Våra artiklar om trädgård och odling

    Skrivet av: Anna Östman

    När vintern har släppt sitt grepp kan vi återigen rensa bort fallna löv, sätta frön och gå på trädgårdsmässa. Vi har samlat några av våra många artiklar på temat trädgård och odling våren till ära.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maud Sandström den 28 mars 2019