Träd och människor

En hyllning till våra största växter. Hanna Widman ger tips på läsning inom trädpoesi, trädhus, trädhistoria och annat.

En person högt uppe i ett stort träd Foto: Privat
Så länge jag kan minnas har jag trivts tillsammans med träd. Klätterträd, kojträd, träd att gömma sig i, träd att vila under, träd att vandra bland. Jag har nog aldrig känt mig ensam i en skog. Och kommer jag till en ny plats så brukar jag oftast hitta ett speciellt träd som blir, ja, som en vän.

Det verkar som om jag inte är ensam om att ha en särskild känsla för träd. Tänk bara på alla dikter som skrivits om träd, eller där träd finns som bilder och metaforer. En fin bok är Träden och dikten, där olika sorters träd porträtteras i bild tillsammans med dikter av svenska poeter.

Två diktsamlingar där träden tar plats är Jag vill stå träd nu av Anne-Marie Berglund och Alla träd väntar fåglar av Solveig von Schoultz.

Om möten med speciella träd kan en läsa i Meetings with remarkable trees. Där finns uråldriga träd, träd med spännande historia, träd som är ovanliga på ett eller annat vis.

Träden behöver förstås inte vara ovanliga för att fascinera. Tar du dig bara tid att gå nära och titta noga, så kommer du att upptäcka att även det mest välbekanta träd är fullt av intressanta och vackra detaljer. Boken Seeing trees uppmanar läsaren att göra just detta: upptäcka det fascinerande i det vanliga. Bli en trädskådare, uppmanar författaren.

De otroligt detaljerade fotografierna i boken gör en både nyfiken och förbluffad över alla fantastiska former som naturen kan uppvisa. Träden i just den här boken är förmodligen inte så välbekanta för de flesta som bor i Sverige, men det går förstås precis lika bra att närma sig en helt ordinär gran med trädskådarögon.

Träd och människor har en lång historia tillsammans. Om trädens och människornas historia ur olika perspektiv kan du läsa i Trädets tid, en bok med illustrationer som är som små konstverk. I Svenska träd: upptäck, känn igen och använd får du veta mer om träd i Sverige, både botaniska fakta och hur de kan användas i huskurer. Receptet på bivaxsalva med tallbarrsolja kan rekommenderas!

Gastekar och väckefuror är en spännande bok som berättar om träd i svensk folktro - värkträd, brudtallar och spökträd, bland annat. Dessutom finns berättelser om särskilda träd runtom i Sverige och även vägbeskrivningar för den som vill besöka dem. Tyvärr finns inget av träden i Västerbotten - men författarna uppmanar läsaren att höra av sig till dem och berätta om kulturhistoriskt intressanta träd för eventuella framtida böcker. Kanske har du ett träd med historia i din närhet att berätta om?

Även som skydd och bostad finns träden där för oss människor. Att bygga och bo i trädhus är inget nytt, men det verkar ha blivit allt mer efterfrågat. Kanske är det inte så konstigt. Att omslutas av lugnet i en stor susande trädkrona är nog vad många behöver i en stressig omvärld överfull av intryck och information. Om trädhus runtom i världen och hur de kan byggas, naturligtvis utan att skada träden, kan du läsa i New treehouses of the world.

Men det behövs förstås inte ett trädhus för att kunna ta del av trädens lugn. Det räcker med att du går ut och sätter dig under närmsta träd. Sitt kvar där en liten stund, tillsammans med trädet.

Låna böckerna

 1. Träden och dikten

  Av: Palmgren, Lisbet
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Litteraturvetenskap
  Finns som: Bok
 2. Jag vill stå träd nu

  Undertitel: dikter
  Av: Berglund, Anne-Marie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
  Finns som: Bok
 3. Alla träd väntar fåglar

  Undertitel: dikter 1940-1986
  Av: Schoultz, Solveig von
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1988
  Klassifikation: Finlandssvensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Meetings with remarkable trees

  Av: Pakenham, Thomas
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1998
  Klassifikation: Särskilda grupper av växter
  Finns som: Bok
 5. Seeing trees

  Undertitel: discover the extraordinary secrets of everyday trees
  Av: Hugo, Nancy R
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Särskilda grupper av växter
  Finns som: Bok
 6. Trädets tid

  Av: Kvant, Christel
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Särskilda grupper av växter
  Finns som: Bok
 7. Svenska träd

  Undertitel: upptäck, känn igen och använd
  Av: Holmberg, Pelle
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Särskilda grupper av växter
  Finns som: Bok
 8. Gastekar och väckefuror

  Undertitel: träd med historia
  Av: Carlsson, Åke
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Etnografi, socialantropologi och etnologi
  Finns som: Bok
 9. New treehouses of the world

  Av: Nelson, Peter
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Byggnader för särskilda ändamål
  Finns som: Bok

Våra texter

 1. Bygga bo i träd

  Artikel Skrivet av: Hans Millgård

  Håll liv i drömmen om trädkojan. Psykologer och dokumentärfilmare är överens om att träd är bra för människan och allra helst om man får klättra upp en bit.

 2. Jag har hittat mitt eget träd

  Artikel Skrivet av: Kerstin Hasselgärde

  Från en tårdrypande film om en gran till bekantskap med fru Björk, skriver Kerstin Hasselgärde i sin krönika.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hanna Widman den 23 augusti 2019