Träd och människor
En hyllning till våra största växter. Hanna Widman ger tips på läsning inom trädpoesi, trädhus, trädhistoria och annat.
Det verkar som om jag inte är ensam om att ha en särskild känsla för träd. Tänk bara på alla dikter som skrivits om träd, eller där träd finns som bilder och metaforer. En fin bok är Träden och dikten, där olika sorters träd porträtteras i bild tillsammans med dikter av svenska poeter.
Två diktsamlingar där träden tar plats är Jag vill stå träd nu av Anne-Marie Berglund och Alla träd väntar fåglar av Solveig von Schoultz.
Om möten med speciella träd kan en läsa i Meetings with remarkable trees. Där finns uråldriga träd, träd med spännande historia, träd som är ovanliga på ett eller annat vis.
Träden behöver förstås inte vara ovanliga för att fascinera. Tar du dig bara tid att gå nära och titta noga, så kommer du att upptäcka att även det mest välbekanta träd är fullt av intressanta och vackra detaljer. Boken Seeing trees uppmanar läsaren att göra just detta: upptäcka det fascinerande i det vanliga. Bli en trädskådare, uppmanar författaren.
De otroligt detaljerade fotografierna i boken gör en både nyfiken och förbluffad över alla fantastiska former som naturen kan uppvisa. Träden i just den här boken är förmodligen inte så välbekanta för de flesta som bor i Sverige, men det går förstås precis lika bra att närma sig en helt ordinär gran med trädskådarögon.
Träd och människor har en lång historia tillsammans. Om trädens och människornas historia ur olika perspektiv kan du läsa i Trädets tid, en bok med illustrationer som är som små konstverk. I Svenska träd: upptäck, känn igen och använd får du veta mer om träd i Sverige, både botaniska fakta och hur de kan användas i huskurer. Receptet på bivaxsalva med tallbarrsolja kan rekommenderas!
Gastekar och väckefuror är en spännande bok som berättar om träd i svensk folktro - värkträd, brudtallar och spökträd, bland annat. Dessutom finns berättelser om särskilda träd runtom i Sverige och även vägbeskrivningar för den som vill besöka dem. Tyvärr finns inget av träden i Västerbotten - men författarna uppmanar läsaren att höra av sig till dem och berätta om kulturhistoriskt intressanta träd för eventuella framtida böcker. Kanske har du ett träd med historia i din närhet att berätta om?
Även som skydd och bostad finns träden där för oss människor. Att bygga och bo i trädhus är inget nytt, men det verkar ha blivit allt mer efterfrågat. Kanske är det inte så konstigt. Att omslutas av lugnet i en stor susande trädkrona är nog vad många behöver i en stressig omvärld överfull av intryck och information. Om trädhus runtom i världen och hur de kan byggas, naturligtvis utan att skada träden, kan du läsa i New treehouses of the world.
Men det behövs förstås inte ett trädhus för att kunna ta del av trädens lugn. Det räcker med att du går ut och sätter dig under närmsta träd. Sitt kvar där en liten stund, tillsammans med trädet.