Toro! Toro!

Kärleken mellan Antonito och den moderlösa kalven Paco räddar livet på Antonito under spanska inbördeskriget 1936.

Antonito berättar för sitt barnbarn om något som hände när han var barn i början av 1930-talet. Något som har format hela hans liv. Han växte upp på en gård i södra Spanien och hans pappa födde upp tjurar till tjurfäktningar.

En speciell kalv

En dag är Antonito med när en kalv föds. Kalvens mamma dör och Antonito får mata kalven de första veckorna. Kalven får heta Paco, och efter ett tag flyttas han till en annan ko.

Paco växer och Antonito är ofta hos honom i smyg. Antonitos föräldrar vill inte att han ska fästa sig så mycket vid Paco, eftersom han ska vara med i tjurfäktningar när han blir stor. Då kommer han till slut att bli dödad.

När Antonito förstår det bestämmer han sig för att rädda Paco. En kväll smyger sig Antonito ut och hämtar sin häst. Han rider till hagen och släpper ut alla tjurar. Paco följer med Antonito upp i bergen.

Ensam kvar

Därifrån ser Antonito något förfärligt skrämmande. Hans by blir beskjuten och bombad av flygplan. På morgonen rider han ledsen och rädd hem till byn. Allt har brunnit ner och Antonito förstår att hela hans familj har dött i lågorna.

Han rider ensam tillbaka upp i bergen för att komma undan soldaterna och för att träffa Paco som han har lämnat i en hage. Men Paco är borta och Antonito får kämpa för att överleva.

Toro! Toro! är spännande och känslosam bok som du bara vill fortsätta läsa när du väl har börjat. Antonitos tankar och känslor kommer fram ur sidorna. Som läsare känner, sörjer, lider och längtar du tillsammans med honom. En bok att läsa högt tillsammans, vuxna och barn.

Edward Tulanes fantastiska resa

Av: DiCamillo, Kate Tipsat av: Anna-Karin Åsander

Följ den bortskämda och självupptagna porslinskaninen Edwards äventyr ut i världen. En fantastisk berättelse med underbara färgbilder.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Eva Sandström den 29 oktober 2013