Torka aldrig tårar utan handskar: Sjukdomen

Det är mitten på 1980-talet. Rasmus och Benjamin blir ett par. Samtidigt "försvinner" vännerna i bekantskapskretsen allt eftersom och de måste konfronteras med sin sexualitet och sina liv.

Trots att Rasmus och Benjamin varit ett par länge och bor ihop har Benjamin svårt att komma ut. Han har två liv, ett där han är vittne och lever för Jehova och ett där han "begår otukt" och lever för sin kärlek till Rasmus. Det är svårt att få ihop de där två. Det gör Rasmus frustrerad vilket gör att han vänder sig till andra killar för att såra Benjamin.

Många blir sjuka

Samtidigt breder sjukdomen ut sig. Reine insjuknar och försvinner från omvärlden. Han vill inte att någon ska se hans lidande så han gömmer sig på ett specialistsjukhus och låter ingen hälsa på. Han dör i ensamhet. Men det är fler än Reine i bekantskapskretsen som insjuknar. Lars-Åke blir hela tiden sämre men han tar stöd av sin Seppo som ger all omtanke och kärlek han kan.

Skräcken för smittan sprids i tidningarna också vilket begränsar kollektivets liv och gör att allt de gör är för eller emot. Det är också frustrerande och ångestskapande att inte bara få vara.

Engagerar och upprör

Det här är så himla bra att jag nästan saknar ord. Jonas Gardell har ett rakt och enkelt språk som lyfter berättelsen till intimnivå, jag är där och jag är med och blir förbannad, upprörd och engagerad. Jag tycker också mycket om karaktärerna som man får följa och jag vill umgås mer med dem. Jag är en fag-hag fast med litterära personer istället för verkliga.

Torka aldrig tårar utan handskar: Kärleken

Av: Gardell, Jonas Tipsat av: Helen Forsberg

De homosexuella männens frigörelse har precis börjat märkas när en mystisk sjukdom slår till. Många går åt innan man lyckas få stopp på det. Det här är första delen i en serie på tre som också har blivit tv-serie.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Helen Forsberg den 19 februari 2013