Torka aldrig tårar utan handskar: Kärleken

De homosexuella männens frigörelse har precis börjat märkas när en mystisk sjukdom slår till. Många går åt innan man lyckas få stopp på det. Det här är första delen i en serie på tre som också har blivit tv-serie.

Det är tidigt 80-tal och de homosexuella männens frigörelse har precis börjat synas. Då slår, vad medierna kallar "bögpesten" till. Ingen vet var den kommer ifrån eller hur den smittar. Det som börjar med en notis i tidningen sprider sig med oanade konsekvenser. Många människor dör innan man lyckas få stopp på det. Det här är första delen i en serie på tre som också har visats som tv-serie. För mig är det de inblandades berättelse och upprättelse.

Små samhällen

Det är först och främst Benjamin och Rasmus berättelse. Rasmus kommer från det lilla samhället Koppom i Värmland. Han har från början förstått att han inte är som de andra killarna i skolan och ärr mobbad hela sin skolgång. Det är först i gymnasiet när hans bästa kompis talar om för honom att han är bög som han förstår att det är så. Så fort han får möjlighet flyttar han till Stockholm för att få komma till "bögringen" på Sockholms centralstation och träffa sådana som han.

För Benjamin är det inte lika enkelt att acceptera sin läggning. Han är uppvuxen som Jehovas vittne långt upp i vuxen ålder. När han är ute i tjänsten och knackar dörr träffar han Paul, en riktigt glamourös man som bjuder in honom och påpekar hans egen läggning för honom.

Medierna skräms

Bögvärlden i Stockholm är ett eget litet samhälle i samhället och sakta men säkert insjuknar den ena efter den andra i kretsen runt Paul. Medierna skriker ut varningar för "bögpesten" som kommer från USA och det dröjer innan de inblandade blir behandlade med någon sorts respekt. Hiva och aids var länge en dödsdom och flera såg till att göra av med sig innan det gick så långt. Det var ett oerhört plågsamt sätt att möta döden på vilket också beskrivs i kortare ögonblicksbilder. Man orkar nästan inte med så mycket smärta och lidande.

Kärlek och kritik

Det här är en så fruktansvärt bra roman. Det blir en nära och kärleksfull beskrivning av de som föll offer för sjukdomen samtidigt som det är en riktig käftsmäll mot de myndigheter som hanterade sjukdomen och mot media som spred skräck. Det går inte att lämnas oberörd av detta. Jag blir arg och ledsen och upprörd och sorgsen allteftersom och ofta gråter jag. Nu väntar jag på fortsättningen så att jag kan få ett avslut.

Finns också som e-bok

HBT i svensk historia

Skrivet av: Anna Östman

Historikern och universitetslektorn Hanna Markusson Winkvist berättar om sin forskning och den flytande gränsen mellan queer och genus.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Helen Forsberg den 13 december 2012