Tora Lane får 2019 års Elsa Swenson-stipendium

Tora Lane, översättare och litteraturforskare vid Södertörns högskola, tilldelas 2019 års stipendium om 50 000 kr från Elsa Swensons stiftelse vid Umeå stadsbibliotek.

Bild på Tora Lane
Foto: Anna Hartvig
Styrelsens motivering lyder:

"Tora Lanes verksamhet som forskare, översättare och redaktör fördjupar och vidgar vår kunskap om såväl litteratur som kultur, estetik och filosofi. Hennes inträngande analyser av av rysk 1900-talslitteratur med fokus bland annat på Marina Tsvetajeva och Andrej Platonov bidrar till en fördjupad förståelse av begrepp som romantik, realism, modernism och subliminitet.

Med nyskrivna förord till nyutgåvor av verk av ryska klassiker som Ivan Turgenev och Anton Tjechov visar hon på den ryska klassiska litteraturens relevans också för vår tid, och hennes översättning av Marina Tsvetajevas Slutdikt ger den svenska publiken tillgång till ytterligare ett av den ryska 1900-talslyrikens mästerverk."

Om stipendiet och prisutdelning
Stipendiet på 50 000 kr delas ut under Littfest fredag 15 mars kl 11.00 då det också är möjligt att få lyssna till Tora.

Tidigare stipendiater har varit Ola Wallin och Anna Bengtsson (2018), Sophie Sköld (2017), Kajsa Öberg Lindsten (2016), Renata Ingbrant (2015), Per Ambrosiani (2014), Susanna Witt (2013), Nils Håkanson (2012) samt Tora Hedin (2011).

Om Elsa Swensons stiftelse
Elsa Swensons stiftelse vid Umeå stadsbibliotek bildades 2001 efter en donation i ett testamente efter Elsa Swenson (1924–2000). Stiftelsen har bland annat till uppgift att tillhandahålla god utländsk skönlitteratur och främja östeuropeisk skönlitterär forskning.

Styrelsen för Elsa Swensons stiftelse vid Umeå stadsbibliotek består av Ingegerd Frankki, ordförande och bibliotekschef Umeå kommun, Mikael Sjögren, bibliotekschef Umeå Universitetsbibliotek och Leif Mårtensson, ledningskoordinator Umeå kultur.

Mer information:
Leif Mårtensson, ledningskoordinator, Umeå kultur, Umeå kommun, 070-556 16 49, 090- 16 33 52, leif.martensson@umea.se.

Foto: Anna Hartvig

Våra texter

1. Rysk litteratur i Sverige

Skrivet av: Anna Sahlén

Har det verkligen varit fruktansvärt i varenda sekund för varje ryss som någonsin levt? Knappast. Men ibland kan litteraturen få oss att tro det.

2. Främjare av tjeckisk litteratur i Sverige

Skrivet av: Anna Sahlén

Tora Hedin, forskare och översättare har utsetts till 2011 års stipendiat av Elsa Swensons stiftelse vid Umeå stadsbibliotek. Stipendiet på 25 000 kronor delas ut för första gången.

3. Nils Håkanson är 2012 års stipendiat

Skrivet av: Anna Östman

Elsa Swensons stiftelse vid Umeå stadsbibliotek tilldelar 2012 års Elsa Swenson-stipendium till Nils Håkanson, Ruin förlag och Institutionen för moderna språk vid Uppsala universitet.

4. Självständighet och sanning i slavisk litteratur

Skrivet av: Anna Östman

Det var klassisk rysk litteratur som lockade Susanna Witt till de slaviska språken. Idag är hon forskare och översättare och har nyligen blivit tilldelad Elsa Swensons stipendium. I vår intervju berättar hon om ryska, polska, ukrainska och om vad som är speciellt med skönlitteratur på dessa språk.

den 10 december 2018