Tomtespelet

Tänk dig att få ett sms från tomten varje dag, med ett uppdrag som du ska utföra. Det händer Michael när han ger sig in i det mystiska spelet som pågår hela advent.

På julmarknaden träffar Michael en mystisk tomte, som erbjuder honom att vara med i ett roligt och spännande spel. Varje dag ska han få ett sms från tomten, med en uppmaning att göra något.

Det låter ju kul och man kan vinna ett fint pris. Tävlingen börjar första december och fortsätter till julafton. Michael blir taggad och lite nervös, ingen annan verkar veta något om spelet. Han berättar inte ens för bästa kompisen Arvid.

Mystisk leverans

Den första uppmaningen är att baka pepparkakor, och vips ringer det på dörren. Där på handtaget hänger en påse med pepparkaksdeg. Ingen människa syns till. Mystiskt! Inte har Michael bakat någon gång tidigare heller. Googla baka pepparkakor funkar.

Varje dag kommer ett sms och på kvällen får Michael kommentarer om dagens övning och hur det går i tävlingen. Det är spännande med de olika uppmaningarna, en del är riktigt kluriga och knepiga. Michael måste också vara extra snäll och påhittig för att avancera snabbare i tävlingen. En rolig utmaning, och ibland hjälper lillasyrran Stella till. Utan att ana något om spelet, naturligtvis.

Tomtespelet är en rolig och modern julsaga som är både spännande och kul. Berättelsen flyter lätt och ledigt. En bok att läsa själv men också bra som högläsningsbok i en mellanstadieklass.

Läs också

 1. Mr Wilderbanks djurpark

  Av: Dahlin, Petrus
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 1. I rosens mitt

  Av: Widmark, Martin Tipsat av: Anna Sahlén

  Spännande berättelse med många bilder. I ett brev från sin döda mamma hittar Stefan ett dolt budskap.