Tomten och den röda halsduken

En borttappad röd halsduk kommer till användning på oväntade sätt när en klok tomte på vandring norrut hittar den.

Ett barn tappar ut sin röda halsduk från bilen, den virvlar iväg och blir liggande i vägkanten.

Långt senare kommer en tomte förbi. Han är på väg norrut, så som tomtar är när det börjar dra ihop sig till vinter. Vid kanten av en nyfrusen sjö hör han någon som ropar på hjälp. Då ser han halsduken som ligger bland de blötfrusna löven.

Klok och handlingskraftig, som bara en tomte kan vara, tar han halsduken till segel och ger sig ut på sjön. Snart kommer han fram till den som har ropat. Det är en sjöfågel, som har frusit fast i isen. Nu gäller det att vara påhittig.

Tomten och den röda halsduken är en fin och underfundig berättelse, en riktig saga. Lena Arros text är lite högtidlig, bitvis nästan poetisk. Catarina Kruusvals ljuvliga illustrationer får mig att tänka på John Bauers sagovärldar. En perfekt bok att läsa i vintermörkret, tillsammans med barn från tre år och uppåt, och som det ska vara i en riktig saga slutar allt gott.

Tomten är vaken

Av: Lindgren, Astrid Tipsat av: Annika Edlund

En helt ny bok av Astrid Lindgren! Manuset till Tomten är vaken skrevs runt 1960, sedan blev texten bortglömd men är nu återupptäckt. Äntligen finns den på svenska med alldeles underbara illustrationer av ALMA-pristagaren Kitty Crowther.

Egon och tomtenissen

Av: Kruusval, Catarina Tipsat av: Åsa Zetterström

Snart är det jul och Egon längtar efter snö. När han är i skogen för att hämta julgran börjar det äntligen snöa. Och som det snöar!

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Åsa Zetterström den 22 december 2013