Tomten och andra mytiska väsen

När jultomten klampar in sprider han glädje i många julfirares hem. Reaktionen skulle nog bli en helt annan om Yeti eller Spring Heeled Jack gjorde detsamma.

Tomten i skorstenen
På julaftonen den 24 december gör många svenskar helt om och börjar släppa in maskerade främlingar i sina hem. Till skillnad från andra mytologiska väsen kan Jultomtens ursprung härledas till en särskilt givmild och helgonförklarad ärkebiskop från nuvarande Turkiet, Sankt Nikolaus.

Lägg sedan till egenskaper från nordiska gårdsvättar, eller nissar, som hjälpte till att sköta om din bondgård om du höll dig vän med dem, samt estetiken från konstnären Jenny Nyström och Haddon Sundbloms muntre läskreklam-gubbe från 1930-talet, så har du vår jultomte.

Med mask och machetes

I västafrikansk kultur förekommer ofta den gräsbeklädda och maskerade Kankuran. Dess besök är en del av de pampiga omskärelseceremonierna för barn i Gambia och Senegal. Sägnen säger att den kan flyga, men på plats så dansar kankuran frenetiskt och för åskådarna gäller det att hålla sig undan för de stora macheteknivarna den har i händerna.

Bigfoot Yeti Snömannen
Sedan finns det antagligen inte så många andra varelser som vi skulle välkomna in i stugan och många sägs dessutom vara så skygga att de inte ens fastnar på bild. Ett undantag är den östasiatiska Yeti och dess amerikanska varianter Bigfoot, eller Sasquatch, och Skunkapa. Medan Bigfoot och Yeti ofta rör sig i bergsområden vistas Skunkapan i Floridas träskmarker, men alla tre beskrivs som stora, håriga människoapor.

Nordiska varelser

En fråga efter snälla barn från Näcken, skogsrå, älvor eller troll, skulle antagligen skapa panik i vilket svenskt hem som helst. Dessa väsen sägs nämligen kidnappa och lura både barn och vuxna i fördärvet. Den som har sexuellt umgänge med skogsrået förlorar sin själ och Näckens fela har lurat många att drunkna. Kontakt med älvor orsakar enligt myten fysiska sjukdomar och att bli bergtagen av trollen försämrar den psykiska hälsan avsevärt.

Gargoyl av sten
Inte förrän du muntligen bjuder in en vampyr i ditt hem sägs varelsen ha fysiskt tillträde till det, så var försiktig med att välkomna ljusskygga och bleka personer in i julmyset. Varulvar stängs inte så lätt ute, men det sägs att en gåva från hjärtat eller att säga dess dopnamn tre gånger kan förvandla varulven till människa igen. Angående zombier finns all anledning att rädas den populärkulturella varianten, som äter hjärnor och smittar genom bett. Ursprunget finns i västindisk animistisk religion och är visserligen väldigt ovanlig, men beskrivs som en sorts drogad slav som jobbade på odlingsfälten.

svävar med mantel

Ett belevat monster

I 1830-talets England överföll Spring Heeled Jack sina första offer, ofta genom att först knacka på en dörr och be om hjälp. Medan många vittnen säger att han hade ett fruktansvärt utseende och otrolig spänst, andades blå eld och hade lysande röda ögon, påstår andra att han liknande en gentleman och talade helt begriplig engelska.

Den fruktade "getsugaren", chupacabran, har spridit skräck i Sydamerika sedan tidigt 1990-tal genom att suga blod från boskap på ett vampyrliknande sätt. I amerikanska West Virginia skrämdes befolkningen på 1960-talet av en flygande varelse i människostorlek, som gav inspiration till boken och filmen The mothman prophecies. I indisk mytologi finns garudan, som också är ett flygande väsen medan den filippinska sigbin ser själv ut som en get, men sägs kunna suga blod från människor via deras skugga.

Text: Anna Östman, Minabibliotek.se
Foto: Photos.com

1. Gåtfulla varelser

Publiceringsår: 1991