Tokyo år noll

Kommisarie Minamis mordutredning går trögt och det är något mystiskt med bevismaterialen. En obehaglig men välskriven roman om polisarbete i ett sönderbombat Tokyo 1945.

Andra världskriget har precis tagit slut med en för Japan förnedrande kapitulation. Tokyo är sönderbombat och det är brist på allt. Gangstersyndikaten slåss om kontrollen över svarta marknaden, de amerikanska soldaterna härjar laglöst, allt är till salu och alla slåss mot alla.

Sommarhetta och korruption

Kriminalkommisarie Minami vacklar omkring i en bedövande sensommarhetta, sömnbrist, svält och hemska krigsminnen härjar hans plågade själ. Han får ansvar för utredningen av en serie mord på unga kvinnor, men polisarbetet går trögt. En misstänkt hittas, men Minami misstänker att bevisen manipulerats. Hans misstanke om att den skyldige finns i hans närhet växer dag från dag.

Allt är i upplösning

Författaren David Peace målar upp ett mardrömslikt tillstånd i staden och i huvudpersonen som är svårt att värja sig mot, och som hos mig framkallar ett starkt obehag. Här finns inga förskönande omskrivningar och allt är i upplösning. Minami ser inga utvägar, han är fångad i omständigheter han inte kan påverka.

Obehag bör inte underhålla

Författaren skriver mycket suggestivt och gestaltar huvudpersonens situation på ett sätt som är inte är vanligt bland deckare idag. Minamis mardröm blir läsarens, detta är en välskriven men riktigt otäck bok!

David Peace har i drygt tio år bott i Tokyo och är omtalad för sin noggranna research. Han menar att våld och elände inte ska reduceras till underhållning, en faslig berättelse ska vara faslig att ta del av.

Tokyo år noll är den första i en serie av tre böcker om kommissarie Minami.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mats Enarsson den 4 september 2012