Tionde våningen

Jorinde bor ensam i lägenheten sedan mamma flyttat till Florida. Hon var kär och måste få följa sitt hjärta. Jorinde vill ju att mamma ska vara lycklig. Men, pappa deppar på sin ö och Jorinde är orolig. För pappa och för sin framtid.

Är det verkligen normalt att en sjuttonåring bor ensam och sköter tvätt och matlagning själv. Jorinde är ett övergivet tonårsbarn. Men det finns bra saker med att bo ensam. Jorinde kan ha fest utan att hennes föräldrar bryr sig det minsta.

En objuden gäst

En fredag har hon fest, högst upp i huset, på tionde våningen. I alla rum är det människor som dansar, dricker, pratar och hånglar. Emanuel är där, trots att han inte är bjuden.

Han ser inte Jorinde men han ser den vackra kristallkulan. Den är så vacker, med en färg som mörk sirap. När han ser in i den öppnar sig ett djup, som ett eget universum. Emanuel kan inte låta bli att ta på den, den lossnar och lägger sig tillrätta i hans hand.

Sedan går han. Han sjunger hela vägen hem, genom de ödsliga gatorna. Han känner en underlig glädje.

Vänskap, kärlek och oro

Ännu känner inte Jorinde och Emanuel varandra. När Jorinde upptäcker att kristallkulan fattas blir hon galen, letar igenom hela lägenheten, berättar för Agnes som vet. Att det var han som tog den. Emanuel. Jorinde måste bara ha tillbaka den. Kulan är hennes viktigaste grej.

Emanuel bor i radhus med sin familj. När Jorinde tänker familj hugger det i henne. Den jäveln. Som har tagit hennes kula.

Han har bara lånat den lite.

Så börjar vänskapen och kärlekshistorien mellan Jorinde och Emanuel. En fin men inte helt okomplicerad historia. Och så är det ju detta med den deppande pappan på ön. Det som är Jorindes stora svarta hål och som hon berättar om för Emanuel. Kanske skulle hon inte ha gjort det. Och kanske skulle hon ha berättat för Agnes om Emanuel.

Fint om det svåra

Christina Herrström har skrivit en fin, hjärtskärande och fullständigt ljuvlig bok om Jorinde och ett par månader i hennes sjuttonårsliv. Att veta vad som är rätt är svårt. Att fatta rätt beslut är ännu svårare. Ibland vet du inte förrän efteråt om det var rätt.

Läs Tionde våningen, den är bara hur bra som helst!

Förlagets trailer

Läs också

  1. Hälsningar från havets botten

    Av: Lindström, Christina Tipsat av: Annika Edlund

    När Fille börjar gymnasiet kommer Hanna in i hans liv igen efter sex år. Förälskelsen är ljuvlig och varm, svår och underbar. Tillsammans hittar de också sätt att hantera det tunga och svåra i sina familjer.

  2. Tusen gånger starkare

    Av: Herrström, Christina Tipsat av: Susanne Midebjörk

    Signes klass regeras av ett stökigt gäng killar. När den nya tjejen Saga börjar göra som de gör, får hon först stöd av lärarna och de andra tjejerna - så stark hon är. Men efter ett tag förändras klassen och Saga ses till slut som ett hot.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 27 augusti 2018