Tio saker jag hatar med mig själv

Jamie heter egentligen Jamilah och döljer sitt libanesiskt-muslimska liv för alla i skolan. Hon färgar håret blont och har blå linser. Hon försöker till varje pris att av-arabisera sig. Men när hon chattar så kan hon vara helt ärlig och berätta vem hon är.

Jamies mamma är död sedan många år, hennes syster Sheeren är hippie, politiskt aktiv men bär hijab och hennes bror festar mycket. Pappan kör taxi (fast han har doktorsexamen från universitetet i Beirut). Han är väldigt sträng och vill inte att Jamilah ska gå ut efter mörkrets inbrott.
 
På lördagarna går Jamie i arabisk skola och spelar i en arabisk popgrupp. Hennes pappa förbjuder henne att gå på skolbalen men nu vill ledningen på skolan att hennes arabiska musikband ska spela på balen.
 
Jamie har det inte lätt och i sin identitetskris försöker hon jonglera med sin identiteter aussie, muslim och libanes och det är ungefär lika lätt som att jonglera med en soffa, en brevlåda och en muffinsform.
 
En lättläst trevlig bok om identitetssökande och att våga visa sig som den man är.
Från 14 år.

Ser mitt huvud tjockt ut i den här?

Av: Abdel-Fattah, Randa Tipsat av: Annika Edlund

Amal är 16 år och bor i Australien. Hon älskar såpoperor, smink, skolan och att vara med tjejkompisarna. Hon är muslim och hon väljer, utan någon påtryckning av vare sig kamrater eller föräldrar, att bli ”heltidare”.