Tio böcker mellan himmel och jord

Kvinnolitteratur, härliga kokböcker och fulsnygga serieböcker ryms i Maria Forsséns lista över favoritböcker.

Maria Forssén
Att välja tio böcker som man tycker att andra också borde läsa är både lätt och svårt! I flera dagar har jag funderat fram och tillbaks över listan.
Kanske den? Ja. Nej. Jag tar nog den här i stället. Eller? Nu blev det till slut så här och detta urval är naturligtvis helt subjektivt valt av mig och ingen annan.

Den första boken jag kom att tänka på var faktiskt Dansa på min grav av Aidan Chambers, för den fina skildringen av vänskap och kärlek mellan två tonårspojkar. En sommar för något år sedan hade min dotter och jag en härlig högläsningsbok med oss till Kroatien, det var Det blåser på månen av Eric Linklater.

Vill man läsa bra poesi ska man läsa Catharina Gripenbergs bok Ödemjuka belles lettres från en till en. Och Andarnas hus av Isabelle Allende vill jag ta med för jag gillar den mustiga och härliga släktkrönikan och för att jag tänker på Torgny Lindgrens böcker när jag läst denna - båda befolkar sina böcker med udda människor som får var udda, någon ska ju vara det också!

Musikanternas uttåg av Per Olov Enquist
En annan västerbottning vill jag ha med här och då blir det P O Enquist och Musikanternas uttåg. Jag läste om den för inte så länge sedan och blev alldeles tagen av den karga men kärleksfulla mamman - henne hade jag inte sett när jag läste boken när den var ny. Elin Wägners Norrtullsligan, en tidig bok om kvinnokamp, något att ge till våra döttrar att läsa! Och så Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset så klart, den berättelsen har allt!

Vill man läsa deckare så finns det många, men Ruth Rendells deckare Stenarna skola ropa är väl en klassiker, där får man se vådan av att vara analfabet och stå utanför böckernas härliga värld!  I seriehyllan här på stadsbiblioteket finns två böcker av Annmari Olsson - läs båda! Man har inte roligare än man gör sig och Olssons bästa - så härliga fulsnygga bilder och så roliga texter att känna igen sig i! För kvinnor, helt klart!

Och så till sist, man kan inte leva av ord allenast (eller hur det nu var..?) - man behöver även mat. Där kommer Anna Bergenström och någon av hennes kokböcker med, till exempel Kärlek, oliver och timjan och Under valnötsträdet. De är inte bara vanliga kokböcker, de är även härlig kvällslektyr!

Text: Maria Forssén, Umeå stadsbibliotek

Publiceringsår: 2001
    Klassifikation: Matlagning

9. Under valnötsträdet

Undertitel: [goda idéer från vårt kök]
    Av: Bergenström, Anna
    Publiceringsår: 2006
    Klassifikation: Matlagning

1. Kristin Lavransdotter

Av: Undset, Sigrid Tipsat av: Anita Salomonsson

Författaren Anita Salomonssons favoritbok är den klassiska romanen Kristin Lavransdotter.

Skrivet av: Maria Forssén den 14 maj 2007