Ting som bär våra minnen

Det finns många berättelser om Förintelsens överlevare men denna bok grep verkligen tag i mig genom sitt grepp att låta saker bära minnena. Den är i sin form med korta stycken också lätt att ta till sig.

Ting som bär våra minnen är skriven av Dina och Jovan Rajs. De var bara barn när Förintelsen drabbade forna Jugoslavien. De berättar växelvis, om kriget och hur det drabbade dem och deras familjer, genom att skildra historien om ett antal föremål som de sparat, återfunnit eller fått längs vägen.

Mat som bär minnen

Självklart är det ett antal foton som är minnesbärande men de saker som starkast talar till mig är kuglof-formen och kokboken. Kuglof förefaller vara ett slags mellanting mellan vetebröd och sockerkaka, innehållande kakao och russin.

Jag blir mycket nyfiken på att testa receptet. I kokboken finns också ett recept på ostkaka som betyder mycket för dem. Mat kan ofta bära på ljusa minnen.

Ingen kom tillbaka

En annan historia som gav mig gåshud var akvarellen av synagogan i Ruma. Synagogan byggdes år 1936 men blev bara sju år gammal. På sidan 84 läser jag: ”Efter kriget behövde den rivna synagogan inte byggas upp igen, eftersom Ruma hade blivit judefritt. […] ingen av oss nitton [judar] som överlevde Förintelsen kom tillbaka för att bo här. Ingen ville återvända till tomhet, sorg och saknad."

Vad skulle du ta med dig om du tvingades fly? Vilka ting bär dina minnen?

Våra texter

  1. Ninas resa

    Av: Einhorn, Lena Tipsat av: Lenita Brodin Berggren

    2005 fick Lena Einhorns bok Augustpriset för bästa fackbok. Lena Einhorn har varit verksam som läkare i tumörbiologi och virologi men arbetar numera som författare och regissör.

  2. De fattiga i Łódź

    Av: Sem-Sandberg, Steve Tipsat av: Anna Sahlén

    Med ett gnistrande språk har Steve Sem-Sandberg skildrat livet i ett judiskt getto i Polen under andra världskriget.