Timmarna

Vissa filmer träffar som ett slag i magen och känslan sitter kvar... Länge. Timmarna är en sådan film.

Språk: Engelska Svenska Danska Norska Finska
Publiceringsår: 2003
Låna
Filmen baseras på boken med samma namn av Michael Cunningham och regisseras av Stephen Daldry. Handlingen utspelar sig under tre olika tidsepoker, behandlar tre olika kvinnor och tre olika livsöden som inte flätas samman förrän alldeles i slutet av historien då man tänker, Aha, var det så allting hängde ihop. Så genialiskt.
 
Den röda tråden genom filmen är boken Mrs Dalloway. Vi får följa den brittiska författarinnan Virginia Woolf (1882-1941), fantastiskt spelad av Nicole Kidman, under skapandet av boken, en process som går trögt då hon lider av en svår livshotande depression.
 
Julianne Moore gestaltar den amerikanska hemmafrun Laura Brown som på 1950-talet läser boken. Trots att hon håller på att gå under av att leva det begränsade, inrutade liv hon lever, försöker hon hålla skenet uppe inför man och barn.
 
Och till slut får vi följa Clarissa Vaughan, som vanligt bländande tolkad av Meryl Streep, i nutidens New York under nästan ett dygn då hon liksom Mrs Dalloway i boken förbereder en fest.
 
Ett modeord nu för tiden är livspussel. Ständigt diskuteras hur vi ska få våra liv att gå ihop. Vi springer allt snabbare in i väggen i jakten på lyckan. Det denna film visar är att inget är nytt under solen. Det har i alla tider varit kvinnans lott att svettas över ekvationen familj kontra självförverkligande via yrkeskarriär. Går det att finna en gyllene medelväg eller motsäger det ena per automatik det andra?
 
Varför ska man då se denna film, beskrivningen ovan låter ju inte särskilt munter? Nej, munter är den inte men fantastiskt engagerande, hjärtskärande, omskakande och inte minst vacker och otroligt välspelad.
 
Ps. titeln på filmen kommer från det arbetsnamn, The Hours, som Virginia Woolf hade på boken Mrs Dalloway.