Tills sanningen segrar

Det förflutna fortsätter att spöka i denna ödesmättade och mycket välskrivna roman.

Huvudpersonen Jonathan Kellaway får strax innan sin pensionsavgång ett sista uppdrag av företagets chef. Företagets historia ska skrivas och Jonathan som har varit anställd längst ska hjälpa den person som kontrakterats för att skriva boken.

Börjar forska i ett dunkelt förflutet

Jonathans minne vandrar tillbaks till när han som ung ekonom anställdes på företaget, och de dramatiska händelser som då utspelades. Johathans bäste vän, företagsgrundarens son, begår självmord med ett tillvägagångssätt som mycket tydligt efterliknar sin egen fars självmord. Förutom förlusten av en vän finns hos Jonathan en stark misstanke att de båda självmorden i själva verket var något annat - mord, i syfte att ta kontrollen över företaget.

Denna misstanke bär Jonathan med sig under hela sitt yrkesliv. Nu, som blivande pensionär med tillgång till företagets arkiv, bestämmer han sig för att leta bevis för att hans forne vän faktiskt blev mördad.

Svår att släppa

Med blandade känslor börjar han den mödosamma undersökningen, men det går inte lång tid innan han inser att arkivet saknar viktiga dokument som hör samman med de båda dödsfallen. Och att ett antal åldrande gentlemen och kvinnor ur den brittiska överklassen har mycket att förlora på att sanningen kommer fram.

Den här spännande berättelsen är verkligen svår att släppa, det finns ett driv i berättelsen som gör det till en äkta bladvändare. Robert Goddard är mästerlig på att beskriva händelser i olika tidsplan, och att sedan elegant knyta ihop säcken.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mats Enarsson den 7 november 2013