Till matens försvar

Vårt komplicerade förhållande till det vi äter blir utsatt för en ordentlig granskning av Michael Pollan.

Pollan, som är journalistikprofessor och tidigare skrivit flera böcker om odling och ätande, ger sig i sin nya bok i närkamp med all vetenskap kommit att omge våra måltider. För bara ett par generationer gick en stor del av den dagliga tillvaron åt till att skaffa fram matvaror och laga till dem. Hur vi åt och vad vi åt var helt beroende av vilken geografisk plats vi levde på och den lokala matkulturen.
 
Nu finns ett till synes oändligt utbud av alla möjliga matvaror. Övervikt har blivit mer vanligt än undernäring, samtidigt som vi vet hur viktigt det är att äta nyttigt. Men vad är egentligen nyttigt? Det är lätt att bli förvirrad av alla hälsolarm runt mat, och till slut kanske den trötta matkonsumenten slår dövörat till.
 
Michael Pollan skriver om hälsorekommendationer, matindustri och matkultur på ett både roligt och engagerande sätt. Han gräver sig ner både i innehållsförteckningar och en bit under ytan på den genomsnittliga åkern. Hans förra bok The omnivore's dilemma om jakten på den perfekta måltiden är också trevlig läsning för den som vill ta sig an en bok på engelska. I Sverige har Mats-Eric Nilssons böcker om fusket med vår mat fått många läsare. Det kommer nog att komma fler böcker i det här angelägna ämnet!

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 16 oktober 2009