Till häst genom Västerbotten

Olof Wretling och Sven Björklund ger sig ut på en tre årstider lång resa genom Västerbotten för att försöka bärga länets muntliga berättarskatt.

Västerbotten har en lång tradition av muntligt berättande. Sven Björklund och Olof Wretling, skådespelare och medlemmar i humorgruppen Klungan, ger sig i Till häst genom Västerbotten ut med ambitionen att finna länets svar på "Rödluvan och vargen" och "Bord, duka dig".

Om platsfixerade och andra berättarstilar

Precis som bröderna Grimm gjorde för 200 år sedan ger de sig ut till häst. Trots Olofs hästallergi och Svens hästrädsla. De har även med sig den mexikanska sherpan Sarvanaz, värvad genom Arbetsförmedlingen kultur.

Det blir en strapatsrik färd upp längs Norrlandskusten och sen in i landet. Varje stopp visar sig ha sin egen särskilda berättarstil att bjuda på. Robertsfors är präglad av bruksmentalitet, Marslidens berättarstil lengräddad och kaffeentusiastisk, Skellefteås muntliga tradition helgbilagisk, Åseles platsfixerad och så vidare.

Powerballaden från Laisaliden

De berättelser de stöter på är också färgstarka och oväntade. Tommy Flodström i Åmsele delar med sig av en självbiografisk historia om när han under 17 år var radiostyrd av utomjordingar. Hanna Nordin berättar, till tonerna av sin Gibson explorer, om hur powerballaden föddes på mannagrynsfälten i Laisaliden och Kajsa Andersson ger oss den i rättsprotokoll framställda berättelsen om Jan-Åke Dahlström som öppnat eld mot skog och mark i jakten på en björnpedofil.

Skildringen av Sven Björklund och Olof Wretlings insamlande och färd genom Västerbotten är en färgstark berättelse i sig, där vänskap sätts på prov på grund av viktuppgång och där det inte tycks gå att lita på expeditionens medlemmar eller samarbetspartners.

Klungans Sven Björklund om läsning

Skrivet av: Anna Sahlén

I sommar visar SVT humor- och teatergruppen Klungans tv-serie "Ingen bor i skogen". Klungans Sven Björklund berättar om sina läsvanor.

Lucka 16: Mattias Fransson

Skrivet av: Anna Sahlén

Mattias Fransson är en del av Klungan. Han är musik- och cykelfrälst och bosatt i Gravmark. Vi lät honom tipsa om musik och berätta om en minnesvärd läsupplevelse.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 5 december 2014