Tilde tipsar i tv

Bokslukarna är tv-programmet där barn pratar om böcker och läsning, tipsar och ibland dissar. Vi har träffat en av deltagarna, Tilde Molén, från Nordmaling.

Bilden visar Tilde Molén som är med i Bokslukarna på SVT.
Tilde Molén tipsar i Bokslukarna. Foto: Anna Östman.
Bokslukarna är tv-programmet där barn tipsar andra barn om böcker. Första säsongen sändes på tv hösten 2016. Nu finns säsong två med nya program på SVT:s webb.

En av deltagarna är Tilde Molén, som är 12 år och bor i Nordmaling. Minabibliotek har träffat henne.

Hur kändes det när förra säsongen visades på tv?
– Vi kollade på Bokslukarna i skolan, på de avsnitt där jag var med, och då var det ju lite pinsamt. Det var konstigt att se sig själv på tv.

Uttagning och inspelning

Det hela började när Tilde gick i fjärde klass. Hennes lärare tipsade om en casting på SVT i Umeå. De sökte barn till ett program om böcker och läsning.

– Det var kanske 70 barn där. Vi blev intervjuade om vilken bok vi tyckte mest om och vad för slags teman vi tyckte om. Sedan blev det en annan casting, men då var vi bara nio stycken. De hade tänkt att det skulle vara sex stycken till slut men ändrade sig och vi fick vara med i programmet allihop.

Bokslukar-programmen är inspelade på Ersbodabiblioteket i Umeå. Inspelningarna har gjorts på lördagar, flera program har filmats varje gång.

Hur var det att göra tv?
– Det har varit kul, lite speciellt att få fara in och se alla kameror och kablar och alla människor som jobbar med ljud och ljus. Det var väldigt roligt att få se hur tv egentligen funkar.

Tilde och de andra i Bokslukarna fick böcker skickade hem till sig. De hade ungefär en månad på sig att läsa innan det var dags för inspelning.

– Jag var lite lat ibland, någon gång var det en vecka kvar och jag hade bara läst en bok men det gick bra.

Bilden visar några av Bokslukarna i SVT.
Några av Bokslukarna i SVT. Foto: Ola Gerhardsson.

Vilka är dina favoriter bland böckerna ni tipsar om?
– Jag hade berättat att jag verkligen gillar Kristina Ohlssons böcker. Så jag fick en bok som hon har gjort, Varulvens hemlighet, och det är förmodligen min favoritbok. När det var tema övernaturligt fick jag läsa Det ringer, det ringer, den tyckte jag också var bra. Skräck och ibland deckare är mina favoritteman.

Om du fick hälsa på i en bok, vilken skulle det vara?
– Det hade ju varit kul att få fara in i en Harry Potter-bok av J. K. Rowling. Och det hade varit väldigt roligt att få fara in i en skräckbok, som är lite övernaturlig, som Zombiefeber.

Har du några lästips för sommarlovet?
– På sommaren läser jag inte så mycket, då är jag mest ute, men kanske Zombiefeber, Tsatsiki och Olivkriget, Det ringer, det ringer och Harry Potter-böckerna.

När Tilde inte läser gillar hon att spela fotboll med NBK (Nordmalings bollklubb), spela dataspel, mest Minecraft och kolla på youtube. Hon kan tänka sig att jobba med tv så småningom, eller så blir hon kanske advokat.

Du kan se nya avsnitt av Bokslukarna på SVT:s webb, Barnkanalen.se.

Boktips från Tilde

 1. Varulvens hemlighet

  Av: Ohlsson, Kristina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn

  Finns som: Bok
 2. Det ringer, det ringer

  Av: Holmström Degerman, Anna
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur

  Finns som: Bok
 3. Zombiefeber

  Av: Ohlsson, Kristina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn

  Finns som: Bok
 4. Tsatsiki och olivkriget

  Av: Nilsson, Moni
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn

  Finns som: Bok

Massor med lästips

 1. Många tips från Bokslukarna

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Svårt att veta vad du ska läsa? Titta på vårens avsnitt av SVT:s Bokslukarna, de finns att se på webben. Vi har listat böckerna de pratar om.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Åsa Zetterström den 1 juni 2017