Tiggaren och haren

Tiggaren Vatanescus eländiga tillvaro i det karga Finland skildras med underbar humor och berättarglädje.

Rumänen Vatanescu låter sig falla offer för människohandel. Han beger sig till Finland för att tigga på gatorna under befäl av sin ”chef”, en före detta rysk säkerhetspolis. Målet för Vatanescu är att få ihop tillräckligt med pengar för att ge sin son ett par fotbollsskor. Men finnarna är inte speciellt generösa, eller så saknar Vatanescu talang och pengarna uteblir.

En roman utöver det vanliga

Ganska snart spårar det hela ur, upprorsanden far i den ödmjuke tiggaren och han rymmer från sin husvagn för att ge sig ut på en planlös resa genom det finska samhället. Hans kamrat på färden blir en stadshare, en ovälkommen inkräktare i de finska villaträdgårdarna, som han tar under sitt beskydd.

Den sorgliga verklighet som många människor i dagens Europa lever i är väl de flesta allt för väl medvetna om. En rent dokumentär skildring hade kunnat bli outhärdlig, men Toumas Kyrös samtidigt inspirerade och distanserade sätt att skriva lyfter berättelsen om Vatanescu till en roman utöver det vanliga.

Humor, allvar och ett underbart språk

Det går inte annat än le åt den ena absurda ögonblicksbilden efter den andra som uppstår när den slitne och jagade Vatanescu tafatt försöker få kontakt med välmående finländare som är fullt upptagna med jakten på lyckan som vi känner den: solbränna, platt mage, märkeskläder och den senaste elektroniken.

Det är inte ofta jag ramlar över böcker som i mitt tycke har allt, både humor, allvar och ett underbart språk, men detta är en riktig pärla. Toumas Kyrö anspelar lite snyggt på en annan finsk humorist, Arto Paasilinna, som tagit upp ett liknande tema som här i romanen Harens år. Paasilinna i all ära, men i mina ögon är Tiggaren och haren den bok du faktiskt inte bör missa.

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.  

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 21 november 2013