Tigern

Rob är mobbad och ledsen. Sixtine är full av ilska. Mot alla odds blir de vänner och förenas kring tigern som Rob upptäckt i skogen.

Av: DiCamillo, Kate
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2012
Låna

Rob är tolv år och bor med sin pappa på ett sunkigt motell i Florida. Rob är pinnig, mager och har kliande utslag på benen. Han gör allt för att undvika sparkar och glåpord i skolan. Rob jublar inombords när läraren ber honom stanna hemma från skolan.

Varandras motsats

En annan udda fågel börjar i skolan, Sixtine i knallrosa spetsklänning gör entré. Hon är ilsken, kaxig och rättfram och slåss så att klänningsspetsarna ryker. Sixtine ställer alla obehagliga frågor och kräver svar. Hon är allt som Rob inte är.

Husfrun på motellet vet hur Rob ska slippa sina utslag. Det handlar om att hans sorgsenhet har stannat nere i benen. Den måste få komma upp till hjärtat där den hör hemma. "Du måste låta sorgsenheten få stiga upp!" säger hon.

En oväntad vänskap

Men Rob vågar inte låta sorgen och saknaden efter sin mamma komma upp. Han är en mästare på icke-gråt. Det har han lovat sin pappa. Sixtine har istället en ilska som är något utöver det vanliga.

En motvillig vänskap spirar mellan de två outsiderungdomarna. De förenas kring en livs levande mäktig tiger i en stor bur som Rob upptäckt i skogen nära motellet. Det är farligt och lockande.

Författaren Kate Dicamillo har skrivit många böcker, bland annat Trollkarlens elefant och Tack vare Winn-Dixie. Tigern har en underbar bok, med vackert språk, fina personporträtt, en magisk känsla och en spännande miljö.

Den passar också utmärkt att läsa högt. Jag kommer att läsa den både högt och tyst. Flera gånger, jag lovar.

Tack vare Winn-Dixie

Av: DiCamillo, Kate Tipsat av: Johanna Dahlgren

Vänskapen med en hund kan få oväntade saker att hända. När 10-åriga Opal får med sig en hund hem från affären börjar hennes liv förändras.