Tiger

Connie växer upp i Jönköping på 1970-talet, med en stor farlig hemlighet. Hon är upp över öronen förälskad i och attraherad av Anna. För Connie är det både ofattbart och onämnbart.

Av: Lodalen, Mian
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2010
Låna

"Om det här inte bara är en läskig mardröm, så är det en total katastrof. Jag måste bli av med det." skriver Connie i sin dagbok.

Det dåliga

1970-talet i Sverige beskrivs ofta som en sexuellt frigjord tid. Det kanske den var för somliga men absolut inte för hbtq-personer, särskilt inte för de som levde på mindre orter. Homosexualitet var tabu, något det sällan pratades eller skrevs om. Skrevs det något alls om samkönad kärlek och sexualitet var det som något perverterat och sjukligt. Något skadligt som var mot både naturen och Gud. 

Connies egna ord för det som hon känner blir därför "det dåliga". Hon upplever att hon är ensam och väldigt konstig. Hon känner också skuld över att hon måste ljuga för att bevara sin hemlighet.

Kärleken

Connie är en besvärlig, uppkäftig tjej som aldrig blir ett offer utan med stor styrka och intigritet trots allt lyckas hävda sin rätt att ta plats. Tillsammans med Anna upplever passionerad förälskelse, varm närhet och ångande sex. Det är en kärlek som båda förstår att de aldrig får visa på något sätt. Likt spioner bränner de sina papperslappar med kärleksmeddelanden efter att de har läst dem, så att ingen annan någonsin ska se dem.

Tiger är en bok med svärta och humor som beskriver det jobbiga, vackra och spännande i att vara tonåring. Att samtidigt som du känner dig konstig, fel och utanför kan du vara nyfiken och livshungrig. Tiger är ett viktigt tidsdokument, som beskriver 1970-talet så att lukten från rökrutor, mopeder och mellanöl nästan känns. Vi som växte upp då kan känna igen oss i olika tidsmarkörer som till exempel tajta gul&blåjeans med utsvängda ben.

Tidstypisk musik

Genomgående i boken finns citat från den musik som var populär då. Allt från Nationalteaterns progglåtar till Vikingarnas dansbandsmusik. Eva Dahlgrens texter har förstås en speciell plats och ett citat från låten Jag är inte fri inleder också berättelsen om Connie:

"Ni ljög för mig och lärde mig att ljuga
jag gjorde tystnaden till en vän
i mina tysta rum fanns ingen fri vilja
men där fanns du och jag och kärleken"

av Eva Dahlgren

Dårens dotter

Av: Lodalen, Mian Tipsat av: Anna Holmström

Vill du läsa en stark barndomsskildring, liknande Åsa Lindeborgs Mig äger ingen så är denna bok något för dig.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Christer Edeholt den 9 mars 2013