Tidstvillingarna

Tänk om det finns någon mer som du, som är född samma år, samma dag och samma klockslag, fast på en helt annan plats. Hur skulle du kunna få reda på att den andra existerar? Skulle du inte vilja lära känna den personen?

Astrid är 12 år och bor med sin pappa och lillebror Josef. Hennes föräldrar är skilda och mamma bor 50 mil bort, i en annan stad i Sverige. I skolan är klasskompisarna inte alltid snälla, och särskilt Henrietta har det tufft. Astrid önskar att hon vågade ställa upp för henne när hon blir mobbad. Men det är inte alltid lätt att göra det som är rätt, och egentligen vill Astrid byta klass. I geografin har hon fått i läxa att skriva om Nya Zeeland.

På Nya Zeeland bor Tamati. Han är också 12 år och bor med sin skotska mamma, pappa som är maori och småsyskonen Annie och Manu. Tamati försöker också visa mod när hans vänner blir mobbade. "Hur skulle Jack Reacher ha gjort?" brukar Tamati fråga sig när något händer som kräver handlingskraft eller mod.

Tidstvillingar och tidsresor

Den viktigaste personen i Tamatis liv är farfar. Han har varit maorihövding. Från honom har Tamati fått förmågan att resa i tiden för att söka upp sin tidstvilling, som är Astrid. De är födda samma år, samma dag och samma sekund, men på var sin sida av jordklotet. När det är natt i Nya Zeeland är det dag i Sverige.

Nästan varje natt reser Tamati till Astrid. De märker att de är både lika och olika. För att kunna resa i tiden får de var sitt halsband med en grön sten av Tamatis farfar. Stenen förstärker deras förmåga. Efter ett tag lär sig Astrid att resa till Tamati också.

Det är inte enkelt att resa ut och in i någon annans liv. Vad skulle Astrids pappa säga om han såg pojken som besöker hennes rum varje natt? För Tamati är det enklare eftersom hans maori-släkt känner till hans förmåga. En förmåga som kan vara en stor tillgång. När en olycka inträffar hänger Tamatis liv på att Astrid kan resa genom tiden för att rädda honom.

Två berättare

Astrid och Tamati turas om att berätta sin sida av historien. Arne Norlin har skrivit ungefär 70 böcker. Tidstvillingarna har han skrivit tillsammans med den Nya Zeeländska författaren Sally Astridge. Det gör att miljö- och faktabeskrivningarna blir trovärdiga.

Rädda honom!

Av: Lagerqvist, Camilla Tipsat av: Annika Edlund

Ett magiskt äventyr som utspelar sig både i nutid och dåtid. En fruktansvärd tragedi och en tonårstjej som måste försöka ändra historien.