Tidsfördriv är bästa ungdomsromanen

Hjärtans Fröjd-priset 2021, för bästa svenska ungdomsroman, går till Tidsfördriv av Matilda Gunnarsson Rathsman. En härlig och sällsam roman som väcker många tankar, tycker juryn.

My lever i en värld som liknar vår, med en stor skillnad - alla vet när de ska dö. Många blir gamla men My som är sjutton år vet att hon bara har ett år kvar att leva. I boken Tidsfördriv får vi följa hennes sista år, dag för dag.

Matilda Gunnarsson Rathsmans debutbok har utsetts till bästa svenska ungdomsroman 2021 och vinner Hjärtans Fröjd-priset. Förutom äran får hon ett vandringspris och 40 000 kronor.

Juryns motivering

En ung kvinna med svarta byxor, kängor, skinnrock och keps sitter på ryggstödet till en parkbänk och ler glatt. Foto: Ingrid Nilsson
Matilda Gunnarsson Rathmans bok Tidsfördriv får Hjärtans fröjd-priset 2021.

"Matilda Gunnarsson Rathsmans språk är drivande, ärligt och poetiskt. Hennes berättarglädje skapar läsglädje och boken väcker många tankar och känslor hos läsaren utan att ge några moraliska svar eller pekpinnar. Existentiella frågor kring livet och döden som berör såväl unga som vuxna.

Tidsfördriv är en fröjd att läsa och en härlig och sällsam debutroman."

Om Hjärtans Fröjd-priset

Priset för bästa svenska ungdomsroman delas i år ut för andra gången. Det är Per Nilssons bok Hjärtans Fröjd som har givit namn åt priset, och det är Region Blekinge som står bakom det.

Läs mer om priset, årets vinnarbok och författaren på Region Blekinges webb.

Läs en intervju med författaren Matilda Gunnarsson Rathsman på Region Blekinges webb.

Låna vinnarboken på biblioteken

 1. Tidsfördriv

  Av: Gunnarsson Rathsman, Matilda
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Boken bakom priset

 1. Hjärtans fröjd

  Av: Nilsson, Per
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1992
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Tidigare pristagare

 1. Bästa svenska ungdomsroman 2020

  Skrivet av: Åsa Zetterström

  Jag klyver er itu av Tamara Mivelli får det allra första Hjärtans fröjd-priset, för bästa svenska ungdomsbok förra året. Ett nytt nationellt pris som har fått namn efter Per Nilssons bok.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Åsa Zetterström den 5 maj 2022