Tid för sol, bad och serier

Våra superhjältar är väldigt populära på vita duken just nu, men det är svårt att se film på stranden. Det här är en krönika om originalet: superhjälteserier i pappersform.

Serier på en filt på stranden
Oavsett om du gömmer dig för regnet inomhus eller solar på stranden är serier något som passar extra bra att läsa på sommaren. Medan din vän tar sig en lur på picknickfilten så finns det tid att åka iväg på en litterär resa och vara tillbaka lagom till grillningen.

För nostalgisökaren som växte upp med klassiska Stålmannen-serier kan jag rekommendera boken Superman: klassiska serier. När den svenska tidningen Stålmannen startades 1949 fanns få konkurrerande tidningar (och inte mycket annat heller eftersom vi i Sverige inte hade TV förrän 1956). Serierna och karaktären har genomgått många förändringar under årens lopp och flera av dem presenteras i boken.

I slutet av 1980-talet var det populärt att modernisera serier. De mest fantasifulla aspekterna av historier och karaktärer tonades ner till fördel för en mörkare och mer realistisk ton. I Sverige bytte Läderlappen namn till Batman, Stålmannens ärkefiende Lex Luthor fick gå från skallig galen vetenskapsman till, tja, skallig affärsman. (Serievärlden verkar inte vara mogen för Lex Luthor med hår.)

Omslaget till Sin city av Frank Miller
En av de stora pionjärerna för den typen av moderniserade serier är Frank Miller, för många känd som skaparen av Sin city och 300. I hans The Dark Knight returns möter vi en åldrad Bruce Wayne med alkoholproblem och dödslängtan. Gotham city är en dyster framtidsversion där gäng kontrollerar staden och forna hjältar är kontrollerade av staten.

Många anser att ett av de största mästerverken inom seriegenren skapades under 1980-talets slut, nämligen Alan Moores Watchmen, som lyckas vara både ett filosofiskt konstverk och en superhjälte-science fiction-historia. I Watchmen möter vi mer realistiska superhjältar (om det nu finns något sådant). Boken är dessutom full av symboler, mystik och meta-berättelser.

Låter det för pretentiöst för stranden? Ännu modernare serier tenderar att gå tillbaka mot det färggranna och det fantasifulla samtidigt som de behåller de mer utvecklade historierna som riktar sig mot en äldre publik. Ett bra exempel på detta är Mark Millars bok Superman: Red son, där raketen som bär den sista överlevande från planeten Krypton störtar i Ukraina istället för i Kansas och han blir Sovjetunionens störste hjälte.

Mark Millar har också skrivit The Ultimates, en modern berättelse med de klassiska hjältarna från Avengers. De två Ultimates-filmer som gjorts på senare år är till viss del baserade på Mark Millars nytolkning. Men jag föredrar serierna.

All Stars Superman av Grant Morrison är ett annat exempel på en väldigt bra serie av denna typ, där den som öppnar albumet möts av något som kvällstidningarna rubriksättare förmodligen skulle beskriva som en "färgchock". Både stilen och historierna närs av nostalgin, men står stadigt på egna ben. Ett riktigt supertips för den äventyrslystne.

Omslaget till Jenny Sparks av Mark Millar
Moderniseringen av de kvinnliga superhjältarna har tyvärr länge hållit sig på 1940-talsnivå, men nu äntligen börjar det hända saker. Själv gillar jag Batwoman, där skaparna har vågat göra karaktären både självständig och homosexuell. Och en av mina absoluta favoritserier är The Authority med den tuffa Jenny Sparks om ledare.

Den som inte, av någon outgrundlig anledning, gillar karlar som löser brott iförda spandex och kalsonger kan jag rekommendera en annan favorit, Dylan Dog. Det är en italiensk serie som handlar om den ockulta detektiven Dylan Dog. Dessa serier kan handla lite om vad som helst beroende på vem som skrivit berättelsen. Många av albumen tenderar mot ren skräck medan andra kan vara komedier, det går aldrig riktigt att veta i förväg.

Sedan finns det förstås en hel del serier som innehåller hjältar av annat slag, men det får bli en senare lista, för nu ska jag ut i solen och njuta av både vädret och mina serier.

Text och foto: Tommy Bildström, Vindelns bibliotek


 

 1. Superman

  Undertitel: klassiska serier
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 2. Batman

  Undertitel: the Dark Knight returns
  Av: Miller, Frank
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. The ultimates

  Undertitel: ultimate collection
  Av: Millar, Mark
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Engelska tecknade serier
  Finns som: Bok
 4. The Ultimates 2

  Av: Millar, Mark
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2005
  Finns som: Bok
 5. Sin city

  Av: Miller, Frank
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1994
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 6. Superman

  Undertitel: Red Son
  Av: Millar, Mark
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Engelska tecknade serier
  Finns som: Bok
 7. Avgrunden

  Av: Sclavi, Tiziano
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 8. Mater Morbi

  Av: Recchioni, Roberto
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok
 9. Watchmen

  Av: Moore, Alan
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 1987
  Klassifikation: Engelska tecknade serier
  Finns som: Bok
 10. Jenny Sparks

  Undertitel: the secret history of the Authority
  Av: Millar, Mark
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Engelska tecknade serier
  Finns som: Bok
 1. Superman: Red son

  Av: Millar, Mark Tipsat av: Tommy Bildström

  Ett rymdskepp med ett spädbarn från planeten Krypton landar i... Ukraina? I Mark Millars berättelse får vi möta en alternativ version av mannen av stål.

 2. Avgrunden

  Av: Sclavi, Tiziano Tipsat av: Tommy Bildström

  Bestialiska mord i London, en otäck docka, ett mysterium att lösa. Har du inte bekantat dig med mardrömsdetektiven Dylan Dog tidigare är det dags nu.

 3. Mater morbi

  Av: Recchioni, Roberto Tipsat av: Tommy Bildström

  Mater Morbi är sjukdom och lidande personifierat och får människor att längta efter döden i en bra och kontroversiell serie.

 4. Jenny Sparks

  Av: Millar, Mark Tipsat av: Anna Östman

  Vi får följa "The spirit of the 20th century" genom förra århundradet och veta lite mer om historien bakom The Authority och Stormwatch.

Mark Millar skriver gärna om historien

Skrivet av: Tommy Bildström

Mark Millar är uppskattad för sitt sätt att presentera gamla serieberättelser och karaktärer i ny tappning. Han sätter fokus på berättelsen och har en känsla för serien som medium.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Tommy Bildström den 6 juli 2015