This is England

En upprörande och engagerande film som också innehåller mycket värme och humor.

Språk: Engelska Svenska Norska Danska Finska Isländska
Publiceringsår: 2008
Låna
Thatchers Storbritannien i början på 1980-talet. Shaun är 12 år och har det jobbigt. Han saknar sin pappa som stupat i Falklandskriget på andra sidan jordklotet. I skolan blir han retad för sina omoderna byxor. Allt är bara skit.
 
När Shaun mår som sämst möter han ett gäng äldre killar som får honom på bättre humör. De är lite udda typer men Shaun passar in bra i deras gemenskap, särskilt när han rakar skallen som dem. Han lyckas också skaffa de rätta kläderna - jeans, kängor och Ben Sherman-skjorta.
 
Allt är bra tills skummisen Combo släpps ur fängelset och ansluter till gänget. Då börjar det hända otrevliga saker. Rasism och nationalistisk extremism visar sitt fula tryne.
 
Det här är socialrealism när den är som allra bäst. Filmen är upprörande och engagerande, men innehåller också värme och humor. Både karaktärerna och miljöerna känns väldigt äkta. Det är mycket dramatiskt, men hela tiden verklighetsnära och utan överdrifter. Handlingen påminner lite om American History X, men den här filmen är bättre.
 
This is England lär vara baserad på erfarenheter från regissören och manusförfattaren Shane Meadows egen uppväxt.

Svenne

Av: Nilsson, Per Tipsat av: Helen Forsberg

En riktigt bra bok om samhället Sverige. Hur lätt är det att bli manipulerad? Vad är rätt och vad är fel? 17-åriga Svenne dras in i sammanhang han inte kan kontrollera.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Robert Rösth den 13 mars 2008