Then

Att vara barn och förlora sina föräldrar är i sig fruktansvärt. Att dessutom behöva vara på flykt och inte veta vem som går att lita på, det är en fasa som ingen borde behöva vara med om!

Av: Gleitzman, Morris
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2008
Låna

Den situationen befinner sig Felix och Zelda i. De har lyckats fly från ett tåg på väg mot ett dödsläger. Året är 1942 och det är på den polska landsbygden som barnen befinner sig. Ödet har fört den 10-årige pojken och den 6-åriga flickan samman. De är nu varandras familj.

Vissa omständigheter gör att barn måste bli stora alldeles för fort. En sådan omständighet är krig. Felix känner ett stort ansvar för Zelda, och han påminner sig gång på gång om det. Att han är jude och hon katolik med nazister till föräldrar, det är ju inget hon rår för.

Hunger och rädsla

Hungriga är de båda två för det var länge sedan de fick något att äta. Zelda släpar efter, hon orkar inte springa så fort. Inte blir det lättare av att hon bara har tofflor på fötterna. En räddning är Felix historier, de hjälper dem båda att hålla modet uppe och att komma vidare.

Krig gör nog alla människor rädda, men det finns de som klarar att trotsa den rädslan. Det är de som gör saker för andra, fastän de sätter sig själva i stor fara. En sådan person är Genia , en kvinna som inte direkt gillar judar, men ännu mindre tål hon nazisterna. Frågan är då bara om Felix och Zelda verkligen vågar lita på henne?

Jag blev oerhört tagen när jag lyssnade på den här engelska ljudboken. Det gick alldeles utmärkt att hänga med i den trots att jag missat Once, som är den första boken om Felix.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maude Westerlund den 25 januari 2010