The Witcher 3: Wild hunt

Den tredje delen i The Witcher-serien sätter en ny standard för berättande i spel. Spelet har både klassiska fantasy-inslag och monster från slavisk mytologi, och en stor variation följder när spelaren måste ta ställning.

The Witcher 3: Wild hunt är utvecklat av polska CD-projekt red och spelserien baseras på den polska motsvarigheten till J. R. R. Tolkien, fantasyförfattaren och ekonomen Andrzej Sapkowskis böcker.

Witcher-spelens mytologi påminner mycket om den i J. R. R. Tolkiens Midgård. Andrzej Sapkowskis värld befolkas av karaktärer som vana fantasyläsare känner till, men med en unik uppsättning monster hämtade från slavisk mytologi. Tonen i böckerna liknar mer den ryska fantasyförfattaren Nick Perumov med en moralisk gråskala, snarare än en värld uppdelad i gott och ont.

Många olika val och resultat

Spelutvecklarna har tagit fasta på just den moraliska gråskalan och har implementerat den i spelsystemet på så sätt att dina val och hur du löser situationer påverkar politiken, hjältens kärleksliv och huvudhandlingen i spelet. Utöver detta så sätter The Witcher 3 en ny standard för berättande i "open world"-spel. Spelet fokuserar på just berättandet och vartenda sidouppdrag känns som ett mästerligt utfört hantverk. Det finns ofta många möjliga lösningar och ibland moraliska dilemman att ta ställning till, som kan få spelaren att i panik försöka hitta det bästa utgångsläget på webben.

En hjälte?

Till skillnad från många andra rollspel så skapar du inte din egen karaktär, utan spelar som Geralt of Rivia. Geralt är en tolkning av en karaktär som i slavisk mytologi kallas Wiedźmak och som i den engelska översättningen kom att bli kallad "Witcher". Trots att namnet för tankarna till trollkarlar är en "Witcher" snarare en sorts monsterjägare. Geralt kan komma att bli både en traditionell hjälte, eller en antihjälte, beroende på hur du spelar. Det bör tillägas att både tema och berättarteknik är riktat till en vuxen intellektuell publik och världen, som både Andrzej Sapkowskis och utvecklarna på CD-projekt red beskriver, sätter större fokus på politik och människoöden. Magin och monstren är bara något som finns i bakgrunden. Spelet kategoriseras som ett RPG, det vill säga ett rollspel, men här ligger snarare fokus på hur du rollspelar historien.

Grafik och stridssystem

Grafiskt är spelet ett mästerverk. Vädereffekter och att spelet växlar mellan natt och dag bidrar till att världen känns levande. Spelet har en en otrolig design och känsla för detaljer. Stridssystemet är gediget och funktionellt, men det är inget Dark souls. Witcher 3 sätter fokus på berättandet.

Fokus på berättelsen

The Witcher 3 är ett mästerverk som sätter mer fokus på berättande och historien än något annat spel jag spelat. Räds du för öppna världar så kan jag stilla din oro, det finns ingen utfyllnad. Varje uppdrag berättar en historia och världen är helt enorm. Har du svårt för RPG kan du spela spelet på enklaste nivån och ändå uppleva den fantastiska fantasyvärlden. Glöm inte att titta efter Andrzej Sapkowskis böcker på biblioteket om du ändå är i farten.

 

Den sista önskningen

Av: Sapkowski, Andrzej Tipsat av: Sonja Viklund

Första delen i en kort fantasyserie om häxkarlen Geralt. Den rymmer både uråldriga teman och nutida influenser.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 4 mars 2016