The summer without men

För att bli hel igen efter en personlig kris reser Mia till sin hemstad i Minnesota.

När Mias man Boris bestämmer sig för att lämna henne får hon en psykos. Innan hon ska återvända till sitt arbete reser hon till sin uppväxtstad där hennes mamma fortfarande är bosatt. Under sommaren ska Mia hålla en skrivarkurs för några flickor på randen till tonåren.

Möter livsöden

I grannhuset bor Lola med två små barn och en man som reser mycket i arbetet. Mia träffar också sin mammas lilla gäng, några gamla damer som delar erfarenheter, bor på samma äldreboende och tillsammans har en bokcirkel. De lever i skuggan av döden så varje dag blir viktig.

Flickorna på skrivarkursen tar trevande steg in i vuxenvärlden. Det finns en laddning mellan dem, ett maktspel som hotar den svagaste.

Mias sommar innebär möten med livet. Reflektioner kring livet med Boris, sin mors liv med fadern. Mia får inblick i kvinnors liv och förutsättningar. Hon möter sig själv, den bedragna kvinnan i all sin förtvivlan, och får distans till sig och sin relation.

Författaren Siri Hustvedts intresse för litteratur, filosofi och neurologi lyser igenom i texten. Det är tillfredsställande att möta tankar från någon som är välutbildad och intelligent.

Första halvan av boken är riktigt bra. I den andra hälften förändras berättarjagets tilltal. Hon kommenterar och adresserar läsaren och romanens magi försvinner lite men det är en läsvärd bok.

På jakt efter den skakande kvinnan

Skrivet av: Anna Sahlén

Två år efter sin pappas död ska den amerikanska författaren Siri Hustvedt hålla en förläsning till hans minne. Plötsligt börjar hon skaka häftigt och okontrollerat.