The Shining (Varsel)

I Stephen Kings roman The Shining får vi följa Jack Torrance och hans kamp för att hålla kvar förståndet när världen omkring honom visar sig vara något annat än han trott. Konsekvenserna drabbar hans familj som sakta tvingas inse sanningen.

Av: King, Stephen
Språk: Svenska
Publiceringsår: 1980
Låna

The Shining kretsar kring Jacks väg från vettig men misslyckad människa till komplett galning. Det verkligt läskiga är hur han förändras, den Jack som kom till hotellet med hopp om en nystart lämnar aldrig byggnaden igen. Sonen Danny och frun Wendy inser långsamt att det är Jack, med sitt splittrande förflutna, som är den svaga. De får vara med om hur hotet kan komma från ett helt oväntat håll. Alla tre trodde att det var Danny som var den utsatta, han med sina övernaturliga förmågor och "svimningsanfall". Men de får lära sig att så är det inte.

Isolerade en hel vinter

Den före detta läraren och misslyckade författaren Jack Torrance har fått jobbet som Overlookhotellets vaktmästare över vintern. Jack, hans fru Wendy och deras son Danny kommer att vara instängda, avskurna från omvärlden när vintern väl kommer. En chans att börja om på nytt, det är just vad de behöver, allt kommer att gå fint, intalar de sig själva.

Men den uppfattningen ändrar sig snart när snön isolerar dem. Vad som förut var blott illusioner förvandlas till verklig fara. Deras tidigare dröm förvandlas till en mardröm. Är de bortom all räddning?

Välskriven och spännande

Boken är välskriven. Det finns sidospår där någon sida går åt till att förklara en händelse från det förflutna men det funkar faktiskt utmärkt, karaktärerna känns mer levande tack vare det. Går inte människor runt och grubblar på sitt förflutna liv då och då? Slutet är aningen långdraget men jag förstår varför författaren valde att göra på detta sätt, det skulle inte riktigt ha fungerat annars.

Stephen King lyckas väldigt bra med att bygga upp spänningen, man vill inte sluta läsa, inte ens när ögonlocken faller igen var och varannan sekund. Språket gör boken väldigt levande och man kommer lätt in i den väl uttänkta och gripande handlingen. Händelserna beskrivs så att det känns som att man verkligen är där och boken håller stilen hela vägen.

The Shining är en klassiker och känd världen över, efter att man läst den blir det tydligt varför. Den är verkligt läsvärd och blir mer och mer spännande allt eftersom Jack spårar ur mer och mer. Historien berättas ur olika perspektiv och konstant nya händelser gör att man inte gärna lägger ifrån sig den 500 sidor tjocka boken.

En spännande handling, ett levande språk och karaktärer kusligt lika vanliga människor. Författaren Stephen King har verkligen lyckats med att skapa ett mästerverk!

(På svenska finns boken också med titeln Varsel.)

Doktor Sömn

Av: King, Stephen Tipsat av: Anna Sahlén

Danny Torrance överlevde sin barndoms trauma men kom inte undan sina alkoholistgener. Nu hotar ondskan en liten flicka med samma slags speciella förmåga som Danny bär på.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Bea den 28 januari 2015